Uşak'ta Aşırı Sıcak Parkları Boşalttı

Uşak’ta sıcaklık değerlerinin artması en çok çocukları etkiledi. Gündüz dışarıya çıkamayan çocuklar, akşam serinliğinde parklarda top oynayarak beşik binerek ve kaydırak kayarak serinleyen havanın tadını çıkarıyor.

Uşak'ta Aşırı Sıcak Parkları Boşalttı
Yurt genelinde sıcaklıkların artması çocuk yaşlı ve kronik hastalığı bulanan kişileri de olumsuz yönde etkiledi. Aşırı sıcaklarda mecbur kalınmadıkça belirli saatler dışında dışarı çıkmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar dikkat edilmediği takdirde güneş çarpmasından dolayı yaşanabilecek ciddi rahatsızlıkların meydana gelebileceğine vurgu yaptılar.

Sıcak havaların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Selahattin Çakıroğlu, yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı bulunan kişilerin sabah 10:00 ile akşam üzeri 16:00 saatleri arasında olunabildiğince dışarıya çıkmamaları gerektiğini aksi taktirde uzun süre sıcak hava ve güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde belli başlı rahatsızlıkların oluştuğunu bunların en başında yüksek ateş, baş ağrısı, bulantı ve kusma şikayetlerinin olduğunu dile getirdi. Diyabet, kalp ve tansiyon hastası olan kişilerde inme riski ve enfaktüslerin çok fazla meydana geldiğini kaydeden Çakıroğlu, dışarı çıkacak kişilerin koruma tedbirlerini alarak dışarı çıkmalarını bu sayede oluşabilecek rahatsızlıkların kısmen önüne geçilebileceğini söyledi.

Çakıroğlu uyarılarına şöyle devam etti; “Sıcak havalarda su kaybı çok fazla oluyor bu nedenle günlük 2 L ile 2.5 L su tüketilmeli. Özellikle çocuklar yaşlı ve kronik hastalığı bulunan kişilerin sabah 10:00 ile akşam üzeri 16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerekiyor. Çünkü uzun süreli sıcakta kalmak cilt yanıklarına hatta cilt kanserlerine kadar gidebilir. Bu yüzden mümkün mertebe gerekli önlemlerin alınmasında fayda var. Güneş çarpması çocuklarda ishallere neden olmakta. Baş ağrısı yüksek ateş gibi nedenlere sebep olmaktadır. Güneş çarpmasına maruz kalan kişiye tıbbi müdahale yapılması gerekir ’’ dedi.

Akşam saatlerinde havanında serinlemesiyle birlikte soluğu parklarda alan büyük küçük birçok vatandaş serinliğin keyfini spor yaparak çıkarıyor. Sıcak havalarda dışarıya çıkamayan çocuklar havanın serinlemesiyle birlikte beşik ve kaydıraklardan kayarak günün stres ve sıkıntısını üstlerinden atmaya çalışıyorlar.
Kaynak: İHA