Roma'da 'AA Fotoğraflarıyla 15 Temmuz' Sergisi

AA foto muhabirlerinin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi'nde izlenime sunuldu.

Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, İtalya'nın başkenti Roma'da açıldı.

Darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla AA ve Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi iş birliğinde '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri kapsamında, AA foto muhabirlerinin objektifinden o geceden yansıyanlar sergide İtalyan kamuoyuyla buluştu.

Açılışta konuşan Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, 'Biz Türkler olarak bu olayı hiçbir zaman unutmayacağız ve her zaman bunu birbirimize hatırlatacağız çeşitli vesilelerle. Tabii bu vesilelerin başında da bu olayın yıl dönümü geliyor. Türk demokrasi tarihinin bu önemli gününü hep hatırlayacağız.' dedi.

Paçacı, 1960 yılından bu yana Türkiye'de yaşanan darbelerin başarılı olduğunu ancak bir tek 15 Temmuz'un Türk vatandaşlarının cesareti sayesinde önlendiğini dile getirdi.

Serginin ev sahibi Roma Türk Kültür Merkezi Müdürü Sevim Aktaş ise 15 Temmuz'un Türkiye için önemini vurguladı.

'Halkın ve demokrasinin zaferi' olarak nitelediği 15 Temmuz'un Türk tarihinde asla unutulmayacağını belirten Aktaş, İtalyan halkının da buna duyarsız kalmadığını gördüklerini söyledi.

Aktaş, 'Anadolu Ajansının darbeyi belgeleyen videosu ve fotoğraflarıyla İtalyan halkına, Türk halkının bu darbeye nasıl direndiğini, nasıl bir demokrasi savaşı verdiğini, modern Türkiye tarihinde ilk defa bu kadar büyük kitlelere ulaşan bu protestonun, bu tepkinin görüntülerini düzenlediğimiz konferans ve sergi etkinliğiyle aktarmaya çalışıyoruz.' diye konuştu.

Daha sonra Aktaş, serginin hazırlanması ve açılışına emekleri geçen AA ile ajansın İtalya muhabiri Barış Seçkin'e teşekkür etti.

Bu arada, sergi öncesinde Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliğinin girişimiyle Türkiye tarihi uzmanı Prof. Dr. Halil Berktay, 'Darbe Öncesi ve Sonrası' konulu bir konferans verdi. Berktay, 15 Temmuz'da yaşananlara ilişkin darbe girişimi öncesi, sonrası ve uluslararası gelişmeler hakkında ilgili karşılaştırmalı bilgi verdi.

Berktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye dışında özellikle de Batıda bu darbe girişimine yönelik anlaşılamayan pek çok şey olduğunu, Roma'daki konferansla bu anlaşılamayan noktaları aydınlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Sergi açılışına ve konferansa Roma'daki bazı kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, diplomatlar ve diğer ilgililer katıldı.

15 Temmuz'dan yansıyan fotoğrafların yer aldığı sergi 31 Temmuz tarihine kadar gezilebilecek.
Kaynak: AA