Nergele Çayı'na 7 Bin Kırmızı Benekli Alabalık Yavrusu Bırakıldı

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tutulan anaçların Trabzon’da doğal ortamlarında çoğaltılmasıyla yetiştirilen 7 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu, Nergele Çayı’na bırakıldı.

Nergele Çayı'na 7 Bin Kırmızı Benekli Alabalık Yavrusu Bırakıldı
Ekinözü ilçesinden doğan Nergele Çayı’na özgü kırmızı benekli alabalıkları korumak ve popülasyonunu arttırmak için 3 yıl önce başlatılan Trabzon-Maçka’daki Altındere Vadisi Milli Parkı’nda doğal ortamlarına uygun yavru balık yetiştirilmesi projesi çerçevesinde 2017 yılı yavru bırakım işlemlerine başlandı. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 3 yıldır devam ettirilen proje çerçevesinde Ekinözü’nde yer alan Nergele Çayından tutulan anaç kırmızı benekli alabalıklar, Trabzon-Maçka’daki Altındere Vadisi Milli Parkı’na götürülüyor. Anaç balıklar, alındıkları Nergele Çayı ile birebir özelliğe sahip özel havuzlarda çoğaltılıyor. Bu anaçlardan alınan yavru alabalıklar ise Trabzon’dan getirilerek tekrar doğal ortamlarına bırakılıyor. Geçtiğimiz yıl 4 bin adet kırmızı benekli alabalık yavrusunun getirildiği tesisten bu yıl 7 bin yavru Nergele Çayı’ndaki doğal ortamlarına bırakıldı.

Nergele Çayı’na yavru kırmızı benekli alabalık bırakılması için gerçekleştirilen programa Ekinözü Kaymakamı Cüneyt Caner, Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, Kahramanmaraş Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, Av Hayvanlarını ve Su Ürünleri Koruma Derneği Genel Başkanı Ali Haydar Doğan ve vatandaşlar katıldı.

Alabalık yavrularının Nergele Çayı’na bırakılmasının ardından bir açıklama yapan Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, kırmızı benekli alabalıkları bölgenin bir değeri olarak gördüklerine işaret etti.

Ekinözü Kaymakamı Cüneyt Caner ise 3 yıldır sürdürülen proje kapsamında Nergele Çayı’na toplam 16 bin yavru alabalık bırakıldığını belirtti.

Elde edilen yavru balıkların, doğal ortamlarına eşdeğer şekilde üretildiğinin bilgisini veren Kaymakam Caner, “Geçen yıl yaptığımız organizasyonun bir benzerini yapıyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün projesi kapsamında Nergele Çayı’ndaki kırmızı benekli alabalıkların anaçları, 3 yıl önce alınmış. 3 yıl önce alınanlardan sonra Trabzon’da çoğaltılıp yavru elde ediliyor. Yine aynı kaynağa bırakılarak doğal yaşamın ve döngünün sağlanması hedefleniyor. 3 yıl önce 4 bin, geçen yıl 5 bin, bu sene de 7 bin kırmızı benekli alabalık yavrusunu Nergele Çayı’na bıraktık” ifadelerini kullandı.

Nergele Çayı başta olmak üzere bölgedeki kaçak avlanma konusuna da ayrı bir başlık açan Ekinözü Kaymakamı Cüneyt Caner, “Biz doğasever ve idareciler olarak vatandaşlarımızı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Bu balıklarımızın hiçbir şekilde kaçak avlanmamaları ve balıklara zarar verilmemesi noktasında vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz” uyarısında bulundu.

Bırakılan 7 bin yavruyla birlikte Nergele Çayı’ndaki yavru alabalık sayısı 16 bine ulaşmış oldu. Kilometrelerce uzaktan getirilerek doğal ortamlarına bırakılan alabalık yavrularının yaşam döngüsünün, üzerlerindeki özel işaretlemeler sayesinde takip edildiği belirtildi.
Kaynak: İHA