Malatya'da Kayısıyla İlgili Çalıştay Yapıldı

Malatya'da, 'Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi için Kükürtleme ve Kurutma Sistemleri' tanıtımı amacıyla çalıştay düzenlendi.

Çalıştay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının talebiyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Kayısı Araştırma Enstitüsü, İnönü Üniversitesi ve Gökser Makinenin ortaklığıyla kentteki bir otelde gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Gökhan Kızılcı, konuşmasında, Türkiye'nin tarımsal üretim yönünden zengin olduğunu söyledi.

Kızılcı, 2023 hedefleri kapsamında tarımsal hasılayı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatı da 40 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, 'Kayısının ihracat ürünleri içerisinde önemli bir yeri var. Türkiye 350 milyon dolar tarımsal ihracat geliri sağlamakta. Kayısı ihracatının büyük kısmı kuru kayısı olarak gerçekleşmekte. Son yıllarda taze kayısı ihracatımızda giderek artmakta.' diye konuştu.

Geliştirilen, yüksek kaliteli kuru kayısı üretimi için kükürtleme ve kurutma sistemleri ile kayısı kükürtleme işleminin standartlara uygun ve hızlı bir şekilde yapılacağını anlatan Kızılcı, 'Bakanlık olarak bu projeyi önemsiyoruz. Düzenlenen bu toplantıda projenin sonuçlarını değerlendiriyoruz. Projenin Malatya için çığır açacağını düşünüyorum. Bakanlık olarak, uygulamanın yaygınlaşması için destek vermeye hazırız.' ifadelerini kullandı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün çiftçinin sorunlarını çözme noktasında çalışmalar yaptığını ve sorun çözücü projelere destek verdiklerine değinen Kızılcı, Ar-Ge destek projelerine özel sektör katılımı zorunlu hale getirdiklerini söyledi.

Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit de kayısının mevsim şartlarından olumsuz etkilendiğini bu nedenle bazı yıllar rekoltenin düştüğünü, bazı yıllar ise rekoltenin arttığını kaydetti.

Macit, hazırlanan projenin kayısıda işçiliği azalttığını bunun ise maliyeti düşürdüğünü belirtti.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ise Malatya'nın dünya kayısı üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu ve ürettiği kayısının büyük kısmını ihraç ettiğine vurguladı.

Konuşmaların ardından 'Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi için Kükürtleme ve Kurutma Sistemleri' proje koordinatörü Ferda Seyhan, sunum yaptı.

Kaynak: AA