Macron-Trump görüşmesi Eyfel Kulesi'ni kapattırdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris ziyaretinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yiyeceği yemek nedeniyle Eyfel Kulesi ziyaretçilere kapatıldı.

Macron-Trump görüşmesi Eyfel Kulesi'ni kapattırdı
Macron-Trump görüşmesi Eyfel Kulesi'ni kapattırdı
14 Temmuz ABD'nin Birinci Dünya Savaşı'na girişinin 100. yılı vesilesiyle Paris'e davet edilen ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Elysee Sarayı'nda basına konuşan iki lider görüşme detaylarını anlattı. Macron, terörizmle mücadele konusunda hemfikir olduklarını belirterek, bu konuda tamamen aynı itina ile çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Orta Doğu'daki sorunları da ele aldıklarını açıklayan Macron, ABD'nin özellikle Musul'un geri alınmasındaki payını hatırlattı. Ticaret konuştuklarını da söyleyen Macron, yine bu konuda da ilişkilerin ilerletileceğini ifade etti.

Macron, Paris Antlaşmaları konusundaki hassasiyetini hatırlatarak, ABD Başkanının tutumuna saygı duyduğunu, desteğini ümit ettiğini fakat Trump'ın seçim kampanyasında da karşı olduğunu ve fikirlerine saygı duyduğunu belirtti.

Macron-Trump görüşmesi Eyfel Kulesi'ni kapattırdı

Trump ise, 'Çevrecilikte ABD başı çekecektir' dedi.

Donald Trump konuşmasına başlarken Fransa'ya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Fransa çok onurlu ve büyük bir tarihe sahip' dedi.

14 Temmuz tarihinin birçok anlamı olduğunu söyleyen Trump, Fransız İhtilali'nin ve özgürlüğün sembolü olan bu tarihin ayrıca ABD'nin de 1. Dünya Savaşı'na giriş tarihi olduğunu, özgürlükler ve onurlu davalar için savaşıldığını belirtti.

Trump, tarihte Fransa'nın da ABD'nin özgürlüğü için savaştığını hatırlattı. Aynı zamanda Nice saldırısının yıl dönümü olması vesilesiyle terör mağdurlarını anan Trump, terörizme karşı ortak mücadelenin öneminin altını çizdi.

Gazetecilerin ilişkiler hakkında sorduğu soru üzerine Macron, Trump ile 'dost' olduklarını söyleyerek, 'Bu akşam Eiffel'de dostane bir yemek yiyeceğiz' ifadesini kullandı.

İkilinin konuşması sonunda Trump, 'Tanrı Amerika'yı ve Fransa'yı korusun' dedi.

Macron-Trump görüşmesi Eyfel Kulesi'ni kapattırdı

Fransa'nın başkenti Paris'in simgesi Eyfel Kulesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyareti ve 14 Temmuz Ulusal Gün kutlamaları nedeniyle kapılarını cumartesi gününe kadar ziyaretçilere kapattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Trump'ın onuruna bu akşam Eyfel Kulesi'nin ikinci katındaki Jules Verne adlı restoranda vereceği yemek dolayısıyla öğle saatlerinden itibaren kule ziyaretçi kabul etmiyor.

Macron-Trump görüşmesi Eyfel Kulesi'ni kapattırdı

YEDİ MİLYON ZİYARETÇİ


Bunun yanında başkent Paris'te 14 Temmuz Ulusal Gün kutlamaları vesilesiyle yarın akşam geleneksel olarak havai fişekler Eyfel Kulesi'nden atılacağı için kule yarın da ziyaretçilere kapalı kalacak.

Eyfel Kulesi'ni her yıl yaklaşık 7 milyon turist ziyaret ediyor.

Trump, cuma günü Fransa'nın 14 Temmuz Ulusal Günü kutlamaları çerçevesinde Champs-Elysees meydanında düzenlenecek askeri geçit törenini Macron ile izleyecek. Bu geçit töreninde Amerikalı askerler Fransız askerlerle yürüyecek

Kaynak: İHA