'Lübnan'daki Suriyeli Mültecilerin Can Güvenliği Sağlansın'

Muhaliflerin oluşturduğu müzakere heyeti, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin durumuna dikkati çeken toplantı düzenledi MYK üyesi Kabavat: 'Bizim isteğimiz mültecilerin can güvenliğinin sağlanması ve özellikle kamplarda bulunan mültecilerin zorla rejim bölgelerine gönderilmemesi' Komite koordinatörü Bekai: 'Arsal kampında tutuklanan Suriyelilerin ölümüyle ilgili soruşturma açılmasını talep ediyoruz' Beka bölgesinde aktif Basmat Derneği Başkanı Şerbeci: 'Burada mülteciler için her şey sorun. Doğum sorun. Bir çocuğu kaydetmek için 200 dolar ödeniyor. Ölüm sorun. Defin için yer bulunmuyor. İkamet verilmediği için kadınların hakları korunmuyor'

İsviçre'nin Cenevre kentinde süren 7.tur Suriye görüşmelerinde, muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin can güvenliklerinin sağlanması, Esed rejimi bölgelerine geri dönmeye zorlanmamaları ve ikamet verilmesini çağrısında bulundu.

MYK'ye bağlı kadın komitesi Cenevre'de Lübnan'da yaşayan Suriyeli mültecilerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

MYK üyesi Hind Kabavat, 'Biz mülteciler, mülteci kamplarının korunmasını istiyoruz. Bunun uluslararası hukuka göre yapılması gerekiyor. Bu konuda uluslararası dernekler de rol üstlenmeli. Bizim isteğimiz mültecilerin can güvenliğinin sağlanması ve özellikle kamplarda bulunan mültecilerin zorla rejim bölgelerine gönderilmemesi.' diye konuştu.

Komite koordinatörü Maraha Bekai de 'Arsal kampında tutuklanan Suriyelilerin ölümüyle ilgili soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Biz Suriyeli olarak ilk önce terörle savaşanlarız. Ama terörün insanları bastırmak için bahane olarak kullanmasına karşıyız. Uluslararası hukuk, mültecilerin zorla gönderilmelerine izin vermez. Ama Arsal kampında yaşanan olaylardan sonra bir kesim, dönmek zorunda kaldı. Biz bu konuyu takip ediyoruz ve BM ile sürekli iletişimdeyiz.' ifadelerini kullandı.

Beka bölgesinde aktif Basmat Derneği Başkanı Mecid Şerbeci de, Lübnan'daki kamplarda durumun çok kötü olduğunu, mültecilerin bir çadırı 70 dolar karşılığında temin ettiklerini dile getirdi.

Şerbeci, 'Burada mülteciler için her şey sorun. Doğum sorun. Bir çocuğu kaydetmek için 200 dolar ödeniyor. Ölüm sorun. Defin için yer bulunmuyor. İkamet verilmediği için kadınların hakları korunmuyor.' dedi.

Suriyeli aktivist Nibal Zeytuna da, şunları kaydetti:

'Kamplarda çalışan derneklerin aralarında koordinasyon yapmamaları, durumu daha kötü yapıyor. Ayrıca mültecilerin talepleri, Esad rejimi taraftarlarının kontrol edemeyeceği, güvenli ve yardımların düzenli şekilde ulaşacağı yer temin edilmesidir. Burada mültecilere rejime dönmeleri için baskı yapılıyor.'

Lübnan ordusunun geçen hafta cuma günü Arsal'daki mülteci kampına düzenlediği operasyonda 350'den fazla mülteci gözaltına alınmıştı. Operasyon sırasında 5 canlı bombanın kendini patlatması sonucu 1 çocuk ölmüş, 7 Lübnan askeri ise yaralanmıştı.

Arsal'da, Suriye'den gelen silahlı gruplar, Hizbullah milisleri ve Lübnan ordusu arasında zaman zaman yoğun çatışmalar yaşanıyor.
Kaynak: AA