Kiev'de 19. AB-Ukrayna Zirvesi

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: “Ukrayna’nın niyeti gelecekte AB gümrük birliğine girmek, Schengen bölgesine dahil olmak” AB Konseyi Başkanı Tusk; “AB, Ukrayna’nın Avrupa özlemini tanıyor ve tercihini onaylıyor”.

KİEV – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) gümrük birliğine ve Schengen üyesi ülkeler arasına girme niyetinde olduğunu söyledi.

Başkent Kiev’de 19. AB-Ukrayna Zirvesi Poroşenko’nun başkanlığında AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in katılımıyla yapıldı.

Zirve sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Poroşenko, Ukrayna’nın AB Ortaklık Anlaşması’nda yer alan Avrupa planından hiçbir taviz vermeyeceğini söyledi. Poroşenko, anlaşmanın ülkesinin AB ile ilişkilerinin karakterini belirleyen temel bir belge niteliği taşıdığını vurguladı.

Poroşenko, “Ukrayna’nın niyeti gelecekte AB gümrük birliğine girmek, Schengen bölgesine dahil olmak, enerji birliği ve pazarının bir parçası olmaktır. Bu, ekonomik, sosyal, sektörel ve diğer reformların gerçekleşmesi için devasa bir semboldür.” ifadelerini kullandı.

AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması’nın son onaylanmış halini elden Poroşenko’ya teslim eden AB Konseyi Başkanı Tusk, bu anlaşmanın sadece bir slogandan ibaret olmadığına dikkat çekti. Tusk, “AB, Ukrayna’nın Avrupa özlemini tanıyor ve tercihini onaylıyor.” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Ukrayna’nın yolsuzlukla mücadeleyi güçlendirmesini istedi. Juncker, “Bu problemin halledilmesi için belirli yollar önerdik. AB, Ukrayna’dan özel yolsuzlukla mücadele mahkemesi kurulmasını istemişti. Şu anda biz Ukrayna’nın kendi yargı sistemi içerisinde özel bir birim oluşturması hususunda anlaştık. Bu yeterli olacak.” diye konuştu.

Salı günü AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması'na nihai onayın verildiği ve anlaşmanın 1 Eylül'de yürürlüğe gireceği belirtilmişti.
Kaynak: AA