Gezici Kütüphanelere '15 Temmuz' Köşesi

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: 'Bütün gezici halk kütüphanelerimizde bir 15 Temmuz köşesi oluşturduk. 15 Temmuz'da Türkiye ne yaşadı, nasıl bir badireden geçti, nasıl bir tuzakla karşı karşıyaydı, özellikle gençlerimizi ve gelecek kuşakları bu konularda bilgilendirmek, bilinçlendirmek için bu köşe tasarlandı' '2016 yılı bütçesiyle alınan ve bugün teslim ettiğimiz 5 gezici kütüphanemizi Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat il halk kütüphanelerine tahsis ediyoruz' '27'si yatırım programı üzerinden, 87'si yerel yönetimlerle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz 34 Kültür Han ve Kültür Kıraathane, 36'sı da Bakanlığımızın büyük onarım ve yenileme kapsamında olmak üzere önümüzdeki yıllarda 'Yaşayan Kütüphane' yaklaşımıyla, 184 yerleşim yerinde ya yeni kütüphane açacağız ya da büyük onarımlarla kütüphanelerimizi yıkıp yeniden yapma ve yenileme gayreti içerisinde olacağız'

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bütün gezici halk kütüphanelerinde 15 Temmuz köşesi oluşturulduğunu belirterek, '15 Temmuz'da Türkiye ne yaşadı, nasıl bir badireden geçti, nasıl bir tuzakla karşı karşıyaydı, özellikle gençlerimizi ve gelecek kuşakları bu konularda bilgilendirmek, bilinçlendirmek için bu köşe tasarlandı.' dedi.

Bakan Avcı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünde düzenlenen 'Gezici Kütüphane Araçlarının İllere Teslim Töreni'ne katıldı.

Burada bir konuşma yapan Avcı, bilimden sanata, politikadan düşünce dünyasına kadar birçok bulguyu genç kuşakların hizmetine sunan kütüphanelerin bu birikimin en önemli merkezleri olduğuna işaret etti.

Türkiye'de halk, üniversite ve özel amaçlı kütüphanelerin sayılarının arttırılması, teknolojik gelişmeler dikkate alınarak modernleştirilmelerine ilişkin yoğun çaba ve kaynak harcandığını belirten Avcı, bugün gerçekleştirilen törenle bu çalışmalara bir yenisinin eklendiğini söyledi.

Avcı, 'Ülkemizin zengin kültür birikimini genç kuşaklara taşıyacak olan kütüphane binalarımızla sınırlı olmayan yeni bir bilgi ağı, hareketli bir çerçeve oluşturuyoruz. O da gezici kütüphanelerimiz.' ifadelerini kullandı.

Bugün tahsis edilen 5 yeni gezici kütüphane aracıyla toplam gezici kütüphane sayısının 45'e ulaştığını aktaran Avcı, 'Özellikle Anadolu'da, taşrada yaşayan çocuklar açısından bu tür gezici hizmetlerin çok büyük rolü var. Çok şükür son zamanlarda her ilimizde hatta her ilçemizde kütüphaneler açtık, açıyoruz ama yine de bazı zorlu coğrafyalarda çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın, insanlarımızın ayağına bu kitapları götürmemiz gerekiyor. Onu da Kütüphaneler Genel Müdürlüğümüz çok büyük bir başarıyla gerçekleştiriyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- Gezici kütüphanelerden 308 bin vatandaş yararlandı

Bakan Avcı, Türkiye'nin kütüphanecilik alanında geldiği noktayı gösteren istatistikler hakkında bilgi vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'2016 sonu itibarıyla 62 bin 99 kayıtlı üyesi bulunan, bin 165 noktaya hizmet götüren, 142 bin 658 adet koleksiyona sahip olan gezici kütüphanelerden 2016'da toplam 308 bin 167 kişi yararlandı.

2014 ve 2015 yılı bütçesiyle 15 araç alınmıştı, üç gezici kütüphane aracını yenilemiştik. Aydın, Burdur, Çorum, Elazığ, Iğdır, Isparta, Kırşehir, Konya, Manisa, Nevşehir, Tekirdağ ve Trabzon il halk kütüphanelerine de 12 yeni gezici kütüphane aracı tahsis etmiştik. 2016 yılı bütçesiyle alınan ve bugün teslim ettiğimiz 5 gezici kütüphanemizi Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat il halk kütüphanelerine tahsis ediyoruz. Gezici kütüphanelerimizin ülkemize, vatandaşlarımıza özellikle çocuklarımıza, gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.'

- Kütüphanelerde 23 milyondan fazla kullanıcı var

Bakan Avcı, Türkiye'de 51'i çocuk, 6'sı müze ve edebiyat kütüphanesi olmak üzere toplam bin 140 kütüphanenin bulunduğunu belirterek, kütüphanelerdeki kayıtlı okuyucu sayısının 2016 sonu itibarıyla bir milyon 695 bin 264, kullanıcı sayısının da 23 milyon 193 bin 319 olduğunu bildirdi.

Kütüphanelerdeki kitap sayısının 18 milyon 826 bin 296, dışarıya ödünç verilen materyal sayısının 8 milyon 909 bin olduğunu aktaran Avcı, kütüphanelerdeki süreli yayınların durumuna yönelik, '2016'da 286 çeşit süreli yayına abonelik gerçekleştirdik. Şu anda kütüphanelerimizde 286 çeşit süreli yayın okuyucuların hizmetine sunuluyor. Bunu bir seçici kurul marifetiyle yapıyoruz ve 2016 yılından söz ediyorum, 638 yayınevinden, 5 bin 421 çeşit kitap aldık, 1 milyon 220 bin 889 adet kitap alımı gerçekleştirildi.' bilgisini verdi.

Avcı, aynı zamanda kütüphanelerin alt yapısını da zenginleştirdiklerine dikkati çekerek, bu çerçevede 2016'da 233'ü internet erişim merkezlerinde kullanılmak üzere toplam 751 masaüstü ve 45 dizüstü bilgisayar alındığını, geçen yıl sonu itibarıyla açılan 14 yeni merkezle birlikte 434 kütüphanede toplam 4 bin 504 bilgisayar ile üyelere ücretsiz internet erişim hizmeti verildiğini anlattı.

- 'Yaşayan Kütüphane' yaklaşımıyla yeni kütüphaneler hayata geçirilecek

Nabi Avcı, yerel yönetimlerle ve kaymakamlıklarla iş birliği yaparak mevcut kütüphanelerin koşullarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdüklerini veya yeni kütüphaneler açtıklarının altını çizerek, '27'si yatırım programı üzerinden, 87'si yerel yönetimlerle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz 34 Kültür Han ve Kültür Kıraathane, 36'sı da Bakanlığımızın büyük onarım ve yenileme kapsamında olmak üzere önümüzdeki yıllarda 'Yaşayan Kütüphane' yaklaşımıyla, 184 yerleşim yerinde ya yeni kütüphane açacağız ya da büyük onarımlarla kütüphanelerimizi yıkıp yeniden yapma ve yenileme gayreti içerisinde olacağız.' diye konuştu.

Avcı, 'Çocuk ve Halk Kütüphanelerinin İyileştirilmesi Projesi' kapsamında da 2012-2016 yılları arasında 99 kütüphaneyi yenilediklerini söyledi. 2011-2013 yılları arasında 6 edebiyat müze kütüphanesinin hizmete açıldığını hatırlatan Avcı, Trabzon, İzmir, İstanbul Büyükada'da ve Kahramanmaraş'ta Edebiyat Müze Kütüphanesi açılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi.

Bakanlığın geçen yıl 200 kütüphaneci alımı yaparak, Bakanlık tarihinde bir seferde en yüksek sayıda kütüphaneci alımının gerçekleştirildiğine işaret eden Avcı, konuşmasının sonunda, 15 Temmuz Şehitler Haftasının idrak edildiğine anımsatarak, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan vatandaşlar ile tüm şehitlere rahmet, gazilere ise şifa dileğinde bulundu.

Konuşmaların ardından Bakan Avcı, AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ile araçların hizmete alınmasını temsilen kurdele kesti.

Avcı, sonrasında araçların anahtarlarını tahsis edildikleri il halk kütüphanelerinin müdürlerine teslim etti.

- 'Her gezici halk kütüphanemizde 15 Temmuz köşesi var'

Bakan Avcı, törenin ardından gezici kütüphane araçlarını gezdi.

Ankara İl Halk Kütüphanesine bağlı olan ve 'Turgut Uyar' ismini taşıyan gezici kütüphane aracında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Avcı, araçlarda 15 Temmuz köşelerinin hazırlandığını bildirdi.

Avcı, 'Bütün gezici halk kütüphanelerimizde bir 15 Temmuz köşesi oluşturduk. Burada 15 Temmuz ile ilgili, 15 Temmuz'da Türkiye ne yaşadı, nasıl bir badireden geçti, nasıl bir tuzakla karşı karşıyaydı, özellikle gençlerimizi ve gelecek kuşakları bu konularda bilgilendirmek, bilinçlendirmek için bu köşe tasarlandı. Her gezici halk kütüphanemizde 15 Temmuz köşesi var ve orada bütün bu konularla ilgili kitaplar ve ayrıca diğer eğitim malzemeleri var. Bir kere daha şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şehitlerimiz de böyle bir kütüphanede, böyle köşede anılıyor olmaktan ötürü ayrıca şad olmuşlardır diye ümit ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı ile beraberindeki heyet, gezici kütüphane araçlarındaki incelemelerinin ardından tören alanında yapılan Hatay künefesinden yedi. Avcı, ayrıca törende bulunan çocuklara kitap hediye etti.

- Her gezici kütüphaneye özel bir isim

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarla 5 yeni gezici kütüphane aracı daha hizmete alınırken, böylelikle Türkiye genelindeki gezici kütüphanelerin sayısı 45'e ulaştı.

Gittiği ilin önemli bir şahsiyetinin ismi verilen yeni araçlara bu yıl Turgut Uyar, Özay Gönlüm, Yıldırım Akbulut, Cemil Meriç ve Abbas Sayar'ın isimleri verildi.

Kaynak: AA