'FETÖ İle Mücadelede Vergi Müfettişlerine Olağanüstü Görevler Düşüyor'

Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Kubuş: 'FETÖ ile mücadele gibi olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde vergi müfettişlerine de olağanüstü görevler düşüyor' 'Vergi müfettişleri son 6 yılda 298 bin 241 mükellef inceledi' 'VDK'nın 2016 faaliyet raporuna göre, son 5 yılda kesilmesi önerilen ceza tutarı 79 milyar 191 milyon lira'.

ALİ ATAR - Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) Genel Başkanı Özgür Kubuş, 'Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele gibi olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde vergi müfettişlerine de olağanüstü görevler düşüyor.' dedi.

Özgür Kubuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 sonu itibarıyla kadrosu Vergi Denetim Kurulu’nda (VDK) bulunan vergi müfettişi sayısının 8 bin 502 olduğunu, bu rakamın vergi müfettişlerinin kamu sektörünün en büyük denetim gücü olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Kubuş, 'Vergi incelemesi başta olmak üzere teftiş, soruşturma ve terör örgütleriyle mücadele gibi önemli görevleri yürüten vergi müfettişleri, bugün aynı zamanda devletin en güçlü, en genç denetim gücü haline gelmiş ve verginin tabana yayılması noktasında da önemli sorumluluk üstlenmiştir.' ifadesini kullandı.

Milli birliğe karşı her türlü tehdidin yöneltildiği olağanüstü bir dönemden geçildiğini ifade eden Kubuş, bu dönemin; müteşebbisler, kamu görevlileri, basın mensupları ve sivil toplum örgütlerinin 'bir ve beraber olma dönemi' olduğunu söyledi.

Kubuş, şunları kaydetti:

'Bu dönemde önemli bir kamu görevini üstlenmiş olan vergi müfettişlerine düşen görev amasız, fakatsız, özverili bir şekilde çalışmak. Görevimiz devletimize ve milletimize sadakatle hizmet etmektir, olağanüstü bir performans göstermektir. FETÖ ile mücadele gibi olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde vergi müfettişlerine de olağanüstü görevler düşüyor. Elbette ki, zorunlu rotasyon uygulaması başta olmak üzere meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar vardır. Ancak devletimize ve milletimize karşı tehditlerin yöneltildiği bir dönemde bu sorunlarımızı dile getirmeyi uygun bulmuyoruz.'

- 'Terörle mücadelede mali kaynakların kesilmesi son derece önemli'

Özgür Kubuş, teröre karşı sadece silahla mücadele edilmediğini, örgütlerin özellikle mali kaynaklarının kesilmesinin de son derece önem arz ettiğini, bu kapsamda kayyum atanan belediyelerde vergi müfettişlerince yapılan incelemelerin devam ettiğini, vergi müfettişlerinin FETÖ'ye ait el konulan kurumların tasfiyesi amacıyla kurulan komisyonlara da başkanlık yaptığını anlattı.

Kubuş, VDK'nın Cumhuriyet tarihinin en büyük idari reformu olduğunu, vergi denetimini tek çatı altında topladığını ve 6'ncı yılını kutladıklarını hatırlatarak, 'Tüm oligarşik çıkar gruplarının karşı hamlelerine rağmen 10 Temmuz 2011'de Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü iradeleriyle VDK kurulmuştur.' dedi.

2011 öncesinde her biri ayrı birim olan Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu, Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu'nun VDK çatısı altında birleşerek görevli memurların 'vergi müfettişi' sıfatını aldığını hatırlatan Kubuş, geçen 6 yıllık sürecin, yapılan reformun ne kadar isabetli ve öngörülü olduğunu 'apaçık' ortaya koyduğunu söyledi.

- '6 yılda 298 bin 241 mükellef incelendi'

VMD Genel Başkanı Kubuş, vergi müfettişlerinin son 6 yılda 298 bin 241 mükellefi incelediğini belirterek, yıllara göre bakıldığında 2011'de 16 bin 267, 2012'de 46 bin 845, 2013'te 71 bin 352, 2014'te 55 bin 284, 2015'te 58 bin 676 ve geçen yıl 49 bin 817 mükellefin incelendiğini bildirdi.

VDK'nın 2016 faaliyet raporuna göre, son 5 yılda kesilmesi önerilen ceza tutarının 79 milyar 191 milyon lira olarak açıklandığını ifade eden Kubuş, kesilmesi önerilen ceza tutarının 2012'te 8 milyar 776 milyon lira, 2013'te 19 milyar 86 milyon lira, 2014'te 16 milyar 582 milyon lira, 2015'te 18 milyar 843 milyon lira ve geçen yıl 15 milyar 904 milyon lira olduğunu söyledi.

Kubuş, son 5 yılda tarhı istenen vergi tutarının ise 38 milyar 72 milyon olarak açıklandığını bildirdi.

Kaynak: AA