Cumhuriyet Başsavcısı Topuz'a Veda Yemeği

Topuz: 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast soruşturmasını 5 ay gibi kısa bir zamanda sonuçlandırdık. Söz konusu iddianamenin kısa ve öz olmasına, bir sistematiğinin olmasına özen gösterdik'

Hakimler ve Savcılar Kurulu Kararnamesi ile Yargıtay Savcılığına atanan Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast soruşturmasını 5 ay gibi kısa bir zamanda sonuçlandırdık. Söz konusu iddianamenin kısa ve öz olmasına, bir sistematiğinin olmasına özen gösterdik.' dedi.

Topuz için Muğla'da bir restoranda düzenlenen veda yemeğine Muğla Valisi Esengül Civelek, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Bilal Saydam, Kırklareli'den Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına atanan İlyas Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Jandarma Alay Komutanı Yavuz Özfidan, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, hakim ve savcılar ile adliye çalışanları katıldı.

Topuz, programda yaptığı konuşmada, Muğla'da 12 Temmuz 2016'da göreve başladığını, henüz kimin ne olduğunu anlamaya fırsat bulamadan Türk tarihinin en uzun günlerinden biri olan 15 Temmuz gecesini yaşadıklarını söyledi.

Topuz, olaylar başladıktan kısa bir süre sonra yargının bu hain teşebbüsün karşısında dimdik ayakta olduğunu belli etmek, 'dosta güven, düşmana korku olsun' diye Adalet Komisyonu Başkanı Bilal Saydam ve Cumhuriyet savcıları ile Valilikte sabahlayıp daha sonra Marmaris'e geçtiklerini aktardı.

15 Temmuz gecesi aziz vatana hizmet etmenin kendisine de nasip olduğunu belirten Topuz, 'Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya'ya kolluk görevlilerinin bu hain teşebbüsü durdurma noktasında silah kullanma dahil her türlü müdahaleyi yapmalarını, bizzat Cumhuriyet Başsavcısı olarak bu konuda her türlü yazılı emri vermeye hazır olduğumu belirttim.' dedi.

Topuz, 15 Temmuz'un cumhuriyet tarihinin en uzun gecesi olduğunu anlatarak, şunları belirtti:

'Sonrasında ise yargının üzerinde olağandışı bir mesai yükü oluştu. Bir yandan birlikte çalıştığımız yargının içindeki örgüt mensupları ile ilgili soruşturmalar, bir yandan diğer örgüt soruşturmaları ve bir yandan da sayın Cumhurbaşkanına suikast soruşturması vardı. Adeta kelle koltukta mücadele verdik. Soruşturmalarımıza ilk başladığımız andan itibaren gerek cumhuriyet savcısı, gerekse kolluk görevlisi arkadaşlarıma, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun bize verdiği yetkilerin dışında hiçbir gayri hukuki enstrümanı kullanamayacağımızı, bir hukuk devletinde ne yapılması gerekiyor ise onu yapmamız gerektiğini, bunu tüm dünyaya göstermemiz gerektiğini, yürüttüğümüz soruşturmaların tamamının şüphelilerce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürülmesinin mukadder olduğunu, buna göre ve bunu öngörerek soruşturmalarımızı yürüteceğimizi ifade ettim.'

Topuz, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı faaliyetlerinin gerek darbe soruşturmalarında, gerekse terör örgütüne yönelik soruşturmalar kapsamında üstün bir niteliğe kavuştuğunu dile getirdi.

- 'Suikast soruşturmasını 5 ayda sonuçlandırdık'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast iddianamesini kısa zamanda hazırlamak için yoğun mesai harcadıklarını ifade eden Topuz, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast soruşturmasını 5 ay gibi kısa bir zamanda sonuçlandırdık. Söz konusu iddianamenin kısa ve öz olmasına, bir sistematiğinin olmasına özen gösterdik. Kelime kelime, adeta bir dantel örer gibi dokuduk iddianameyi. Dolayısıyla içeriğinde inanmadığımız bir harf yoktur. Nitelikli bir iddianame olması hedefindeydik bunu da başardığımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

Muğla Valisi Esengül Civelek, Topuz’a kente yaptığı hizmetler ve 15 Temmuz’da gösterdiği gayretler için teşekkür etti.

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz da kentteki çalışmaların Necip Topuz’un bıraktığı yerden devam edeceğini belirterek, ‘Başsavcıma hizmetleri için teşekkür ediyorum. Bizde bundan sonra elimizden gelen gayreti göstereceğiz.' dedi.

Konuşmaların ardından Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Bilal Saydam ile Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, Topuz'a hizmetleri için teşekkür ederek, çeşitli hediyeler verdi.
Kaynak: AA