Çubuk Hayvancılık OSB'ye Biyogaz Tesisi

Ankara'da yapımı süren Çubuk Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurulması planlanan biyogaz tesisi için arazi tahsis ihalesi düzenleneceği bildirildi.

OSB Başkan Yardımcısı ve Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, yaptığı açıklamada, biyogaz tesisinin yapımı için arazi tahsisi ihalesine çıkılacağını söyledi.

Biyogaz Tesisi Projesi ile yaklaşık 25 bin metrekarelik alan tahsis edildiğini belirten Belediye Başkanı Acehan, 29 yıllığına tahsis edilecek arazi için 250 bin lira tahmini bedel belirlendiğini kaydetti.

İhale sürecinin başladığını aktaran Acehan, şöyle konuştu:

'Bilindiği üzere Esenboğa Havaalanı'nın etrafındaki çiftliklerin kaldırılarak, tek bir noktada toplanmasından oluşan ve uzun zamandır yapımı devam eden OSB projesinde sona yaklaşıldı. Yaklaşık 99 ahır ve 20 bin hayvana ev sahipliği yapacak OSB’nin en büyük problemlerinden biri olan katı atıkların bertaraf edilmesi problemi biyogaz tesisi kurularak çözümlenecek. Ayrıca OSB yakınında bulunan ve bir o kadar hayvan varlığının bulunduğu Ömercik Mahallesi'ndeki hayvan atıklarının da bu kurulacak tesiste bertaraf edilmesi planlanıyor. Tesis tamamlandığında, hayvan dışkıları, bir tank içinde karıştırılarak çürütülecek. Çürütme sonrasında ortaya çıkan biyogazdan elektrik enerjisi elde edilecek. Elektriğin yanında fermente edilerek ortaya çıkan sıvı atığın ısıl işleme tabi tutularak organik sıvı gübre halinde satışa da yapılabilecek. Biyogaz tesisi kurmak için girişimcilerden şimdiden çok sayıda teklif var.'

Kaynak: AA