Bakan Müezzinoğlu, 7. Türkiye-Vietnam Karma Ekonomik Konseyi Toplantısına Başkanlık Etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, 7. Türkiye-Vietnam Karma Ekonomik Konseyi Toplantısı için gittiği Vietnam’da bir dizi temaslarda bulundu.

Bakan  Müezzinoğlu, 7. Türkiye-Vietnam Karma Ekonomik Konseyi Toplantısına Başkanlık Etti
Başkent Hanoi’de, Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Tran Tuan ANH ile bir araya gelen Bakan Müezzinoğlu, Vietnam Ticaret ve Sanayi Odası Başkanını kabul etti, Türk ve Vietnamlı işadamlarının ortak toplantısına da başkanlık etti. Karma Ekonomik ve Teknik Komitesi Toplantısı imza töreninde konuşma yapan Bakan Müezzinoğlu, iki ülke arasındaki ticari hacmin 4 milyar dolara yükseltilmesi için bir yol haritası belirlediklerini söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, konuşmasında şunları söyledi: “Bugün burada Türkiye-Vietnam 7.Dönem Karma Ekonomik ve Teknik Komitesi Toplantısı’na başkanlık etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bu toplantı vesilesiyle Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Tran Tuan ANH ile bir araya gelme fırsatı buldum. Salı gününden bu yana iki ülkenin önemli kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldik. Türkiye ile Vietnam arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin daha yüksek seviyelere çıkarılması için bir yol haritası oluşturduk. İki gün süren görüşmelerin sonunda birçok alanda önemli kararlar aldık. İkili ticaretimizi gözden geçirdik ve 2020 yılına kadar toplam ticaret hacmimizin 4 milyar dolara çıkarılması yönünde bir hedef belirledik”.

“2016 yılında Türkiye ve Vietnam, dünya ile toplamda 683 milyar dolar ticaret yapan iki ülkedir”

Bakan Müezzinoğlu, iki ülke arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasına yönelik değerlendirmelerde bulunulduğunu da ifade ederek, “Bizler, ülkelerimiz arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının ikili ticari ilişkilerimize önemli katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Toplantıda ayrıca gümrük, tarım, vize, savunma, ormancılık ve su alanında ülkelerimiz arasında devam eden müzakerelerin hızlandırılarak bir an önce sonuçlandırılması yönünde karar aldık. Ayrıca Serbest Bölgeler ve Standardizasyon alanında iki belge üzerinde de görüşmeleri sonuçlandırdık. 2018 yılında Türkiye ve Vietnam arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40.yılı kutlamaları gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede, kültürel, ekonomik ve politik alanda birçok etkinlik yapmayı

planlıyoruz. Aramızdaki geçmişten gelen güçlü bağları ticari ve ekonomik işbirlikleriyle güçlendirmek görevimizdir. 2016 yılında Türkiye ve Vietnam, dünya ile toplamda 683 milyar dolar ticaret yapan iki ülkedir. Dünya ticaretinde öncü hale gelen ülkelerimizin geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği ihracat rakamı toplamda 319 milyar dolardır. Ayrıca toplamda 1 trilyon doları aşan milli gelir ve yaklaşık 173 milyonluk nüfusları ile çok daha büyük bir potansiyele sahip iki ülkedir. Bu rakamlara sahip iki ülkenin mevcut ticari ilişkilerinin potansiyelinin altında olduğu aşikardır. Türkiye ve Vietnam, coğrafi olarak birbirinden uzak olmakla birlikte, önemli benzerliklere de sahiptir. İlk olarak, ülkelerimizin kendi bölgelerinde sahip oldukları ayrıcalıklı konumları dikkat çekicidir. Türkiye, Avrupa-Orta Doğu ve Avrasya arasında stratejik bir konumda bulurken, Vietnam da Güney Asya’da çok önemli bir lojistik merkez olarak öne çıkmaktadır. İkinci olarak, bildiğiniz gibi hem Türkiye, hem de Vietnam iki önemli turizm destinasyonu olarak öne çıkmaktadır. Üçüncü olarak, Türkiye ve Vietnam, yaş ortalaması 30 civarında seyreden, genç ve dinamik nüfusları ile çok avantajlı bir konumda bulunmaktadır” açıklamasını yaptı.

“Ticaret hacmi yaklaşık 2 milyar doları bulmuştur”

Bakan Müezzinoğlu: “Bu ayrıcalıklı özellikler ve iki ülke arasındaki ortak noktalar göz önünde bulundurulduğunda, ticaretimizin çok daha üst noktalara taşımak bizlerin öncelikli görevi olmalıdır. İkili ticaret rakamlarına bakıldığında, ikili ticaretimizin çok daha yukarılara çıkabilme potansiyeli taşıdığını görebiliyoruz. 2016 yılında Türkiye’nin Vietnam’a ihracatı yüzde 50 artış göstererek 233,9 milyon dolar, Vietnam’dan ithalatı ise bir önceki yılki seviyesini koruyarak 1,73 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece 2016 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 2 milyar doları bulmuştur. Bu rakamlara baktığımızda ülkemiz aleyhine büyük bir ticaret açığı ile karşılaştığımızı görüyoruz. Bu çerçevede, ticaretimizin dengeli bir biçimde arttırılmasının çok önemli olduğuna inanıyorum.

Vietnam’a muhataplarıyla bir araya gelmek üzere farklı sektörlerden Türk işadamlarıyla beraber geldik. Vietnam’da iş yapmaya istek duyan işadamlarımız bu seyahatte bizimle birlikteler. Bu çerçevede, iki ülke işadamlarını bir araya getiren ve orijinal iş ve yatırım fikirleri konusunda görüş alışverişinde bulunmalarına olanak sağlayan “Türkiye-Vietnam Yuvarlak Masa Toplantısı”na başkanlık ettim. Ülkelerimiz arasındaki karşılıklı yatırımlar oldukça düşük seviyede. Ancak görüyoruz ki işadamlarımızın Vietnam’a ilgileri her geçen gün daha da artmaktadır. Yatırımlar ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi alanında Anlaşmalar da tamamlandı. Hukuki altyapı tamamen hazır duruma geldi. Bu çerçevede artık işadamlarımız, ticaret ve yatırım fırsatlarını değerlendirirken daha güvenli ve cesur adımlar atabilecekler” açıklamasını yaptı.

“FETO faaliyetleri konusunda da detaylı bilgiler verdik”

Bakan Müezzinoğlu açıklamasını şu şekilde tamamladı: ”Bu itibarla, yatırımlar ve karşılıklı ticaretin arttırılmasında ülkelerimiz arasında gerçekleşecek karşılıklı ziyaretlerin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Türk Hava Yolları işadamlarımıza haftada 14 sefer ile hizmet veriyor. Vize prosedürlerini de kolaylaştırmamız gerekiyor. İki ülke arasında gidiş gelişlerin arttırılabilmesi için ülkelerimizin vize işlemlerinin kolaylaştırılması yönünde adımlar atması gerekiyor. Toplantılarımızda eğitim konusu da gündeme geldi. Türkiye Maarif Vakfı’nın faaliyetleri hususunda Vietnam tarafını bilgilendirdik ve Türkiye dışında eğitim alanında faaliyet göstermeye yetkili tek kuruluşun Maarif Vakfı olduğunu belirttik. Vietnamlı kardeşlerimize FETO Terör Örgütü’nün faaliyetleri konusunda da detaylı bilgiler verdik. KEK Toplantısı’nın ülkelerimiz arasındaki coğrafi uzaklığın yakın ve dostane ilişkiler geliştirmemize engel olamayacağının en önemli kanıtı olarak görüyorum. Sayın Bakan ve Vietnam heyetinin değerli üyelerine bizi ülkelerinde ağırladıkları için teşekkür ediyor ve en kısa zamanda yeniden bir araya gelebilmeyi diliyorum”
Kaynak: İHA