AB, Macaristan İçin Hukuki İhlal Prosedürü Başlattı

AB, sivil toplum örgütlerine kısıtlama getiren Macaristan'a yönelik hukuki ihlal prosedürü başlatmaya karar verdi.

Avrupa Birliği (AB), Macaristan'daki yurt dışından destek alan sivil toplum kuruluşlarına kısıtlamalar getirilmesini öngören düzenleme hakkında yasal işlem başlattı.

AB Komisyonu, Macaristan'da faaliyet gösteren ve yurt dışından mali destek alan sivil toplum kuruluşlarına kısıtlamalar getirilmesini öngören düzenleme nedeniyle hukuki ihlal prosedürü başlatıldığını açıkladı.

Açıklamada, AB Komisyonu tarafından yapılan incelemede, Macaristan’da yürürlüğe giren yeni düzenlemenin temel halklar arasında yer alan dernek kurma özgürlüğüne aykırı bulunduğu ve uygulamanın sivil toplum örgütlerinin fonlanmasına ve çalışmalarına engel olacağının belirlendiği ifade edildi.

Söz konusu uygulamanın özel hayatın mahremiyeti ve sermayenin serbest dolaşımı gibi haklarla da uyumsuz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Macaristan'ın AB anlaşmalarından doğan yükümlülüklerine uymadığına karar verildiği ve ülkeye resmi itiraz bildirisi gönderildiğinin altı çizildi.

Macaristan'da geçtiğimiz günlerde onaylanarak yürürlüğe giren yeni kanunla, yıllık 24 bin avronun üzerinde yabancı fon alan sivil toplum örgütlerinin kayıt altına alınması gerekiyor. Ayrıca bu kuruluşların yardımları nereden sağladıklarını açıklamaları ve yabancı kaynakla faaliyet gösterdiklerini internet sitelerinde ve bütün yazılı bildirimlerinde belirtmeleri gerekiyor.

Macaristan'ın, AB Komisyonunun yaptığı resmi bildirime 1 ay içerisinde yanıt vermesi gerekiyor. Macaristan'ın yapacağı açıklama yeterli bulunmaz ise yasal sürecin bir sonraki adımı olarak AB tarafından ülkeye gerekçeli görüş gönderiliyor. Bu noktadan sonra konu AB Adalet Divanına iletiliyor.

Öte yandan Macaristan hükümetinin bu uygulamasının ABD’de yaşayan Macar asıllı yatırımcı George Soros'u hedeflediği düşünülüyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan doğumlu Soros'u uzun zamandır ülkenin içişlerine müdahale etmekle suçluyor.

Yasal düzenleme, Soros'a yakın olduğu değerlendirilen sivil toplum kuruluşları tarafından protesto ediliyor.
Kaynak: AA