15 Temmuz Ve Kalkınma Paneli

Kalkınma Bakanı Elvan: 'Ne yapıp edip Türkiye'nin önünü kesip, kendi kararını kendisinin vermediği, ekonomik olarak güçsüz bir ülkeyi nasıl ve ne şekilde oluşturabiliriz anlayışıyla hareket edilmiştir. 15 Temmuz hadisesi bundan ibarettir' 'Türkiye'yi işgal edebilecek bir ortam oluşturulmaya çalışıldı. Başaramadılar, bundan sonra da asla başaramayacaklar. Onlar şunu gördüler; artık Türkiye'nin darbelerle önünü kesemezler, kesemeyeceksiniz'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Türkiye'nin büyüdüğü ve güçlendiği bir dönemde gerçekleştiğine dikkati çekerek, 'Ne yapıp edip Türkiye'nin önünü kesip, kendi kararını kendisinin vermediği, ekonomik olarak güçsüz bir ülkeyi nasıl ve ne şekilde oluşturabiliriz anlayışıyla hareket edilmiştir. 15 Temmuz hadisesi bundan ibarettir.' dedi.

Elvan, Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Valiliği ve Ankara Kalkınma Ajansı iş birliğinde ATO Meclis Salonu'nda düzenlenen '15 Temmuz ve Kalkınma Paneli'nde konuştu.

Türk milletinin 15 Temmuz'da darbecilere karşı sadece ülke tarihinde değil dünya demokrasi tarihinde de eşine rastlanmayan bir direniş gösterdiğini ifade eden Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla darbe girişimine karşı destan yazıldığını söyledi. Elvan, 'Türk milleti nasıl İstiklal Harbi'ni unutmamışsa 15 Temmuz'u da hiçbir zaman unutmayacak, geleceğini o birlik ruhundan, istiklal ışığından, vatan ve millet sevgisinden yola çıkarak inşa edecektir.' diye konuştu.

Bir ülkenin kalkınmasının güçlü siyasi ve ekonomik istikrarla mümkün olduğunu anlatan Elvan, darbe girişimlerinin temel nedenlerinden birinin Türkiye'nin kalkınmasının ve büyümesinin önünün kesilmesi olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin 15 Temmuz öncesinde de darbe girişimleriyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Elvan, 'Temel mesele şu. Baktılar ki Türkiye artık kendi kararını kendisi veriyor, büyüyor, güçleniyor, ekonomik olarak bölgesinde çok önemli bir güç haline geliyor. Ne yapıp edip Türkiye'nin önünü kesip, kendi kararını kendisinin vermediği, ekonomik olarak güçsüz bir Türkiye'yi nasıl ve ne şekilde oluşturabiliriz anlayışı ile hareket edilmiştir. 15 Temmuz hadisesi bundan ibarettir.' değerlendirmesinde bulundu.

Elvan, 15 Temmuz'da Türkiye'nin işgal edilebileceği bir ortamın oluşturulmaya çalışıldığını dile getirerek, 'Başaramadılar, bundan sonra da asla başaramayacaklar. Onlar şunu gördüler; artık Türkiye'nin darbelerle önünü kesemezler, kesemeyeceksiniz.' diye konuştu.

Darbe girişiminden hemen sonra ülke ekonomisinin bir anda çökeceğini, zor durumda kalacağını düşünenlerin Türkiye'yi ekonomik olarak kıskaca alma arayışı içinde olduklarını vurgulayan Elvan, bu anlamda gelişmiş ülkelerdeki tüm uluslararası basın-yayın organlarının hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhinde kampanyalar yürütmeye başladıklarını hatırlattı.

Elvan, hükümet olarak geçen yılın ağustos ayından itibaren çok önemli tedbirler aldıklarını belirterek, birçok soruna rağmen 2016'da Türkiye ekonomisinin yüzde 2,9 büyümesinin büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

Bu yılın ilk 6 ayına ilişkin bazı ekonomik verileri de paylaşan Elvan, Türkiye'nin bu yıl Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 4,4'lük büyüme hedefini rahatlıkla aşacağını söyledi. Elvan, enflasyonun yıl sonunda tek haneye gerilemesini öngördüklerini belirtti.

Elvan, Türkiye'nin yoluna emin adımlarla devam ettiğini vurgulayarak, 'Türkiye ekonomisi hain darbe girişimine, iç ve dış tüm olumsuz propagandalara, çıkarılan tüm engellere rağmen hızlı bir şekilde toparlanmış ve gücünü herkese göstermiştir.' diye konuştu.

Ekonominin sağlam temeller üzerine oturtulduğunu belirten Elvan, Türkiye'nin bir yandan başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesine kararlılıkla devam ederken bir yandan da hızla reformları hayata geçireceğini kaydetti.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da örgütün darbe gecesi milletten intikam almak için TBMM'yi bombaladığını söyledi.

O gece şehit olanların birçoğunun tek kurşunla yaşamlarını yitirdiklerine dikkati çeken Şentop, bunun, bitişini kabul eden örgütün buna sebep olan milletten intikam almak istediğinin göstergesi olduğunu belirtti.

ATO Başkanı Gürsel Baran da 15 Temmuz'un FETÖ'ye ve diğer terör örgütlerine karşı verilen mücadelenin yanı sıra Türk milletinin dirilişinin sembolü olduğunu kaydetti.

Türkiye'de birçok darbe yapıldığını hatırlatan Baran, '15 Temmuz'u farklı kılan ve önemli bir tarih olarak kayda geçiren halkın tutumudur. 15 Temmuz'da halkın kahramanca bir direniş sergilemesi Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ferasetli tutumu ve liderliği sayesinde millet iradesine sahip çıktı hainlere 'dur' dedi.' görüşünü dile getirdi.

Ankara Valisi Ercan Topaca da ülkenin 15 Temmuz'dan sonra daha da güçlendiğini vurgulayarak, 'Hepimiz bir endişeye kapıldık ama bunları bertaraf ettik. İçimizdeki hainleri temizlemiş bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Milletimiz, ekonomimiz ve demokrasimiz daha da güçlenmiştir. Dolayısıyla, geleceğe daha güvenle ve daha güzel bir şekilde bakıyoruz.' dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık da darbe girişiminin Türkiye'nin ekonomik olarak güçlendiği bir dönemde yapıldığına işaret etti.

Kaynak: AA