'15 Temmuz'u Yapanlar İle Suriye'de İnsanları Katledenler Aynıdır'

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi esnasında ellerine Türk bayrağı alarak alanlara koşan Suriyeliler, darbe girişiminin yıl dönümünde aynı duyguları yaşıyor Suriyeli İbrahim: 'Kendi kendime 'Niye korkuyorsun zaten savaştan geldin' dedim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın televizyonda halkı sokağa davet etmesi üzerine sokağa çıktım' '15 Temmuz'u yapanlar ile Suriye'de insanları katledenler aynıdır. Suriye'de insanları katleden Esed ile Türkiye'de insanları katleden FETÖ'nün zihniyeti aynıdır' Kassab: 'Bayrağımı alıp AK Parti İl Başkanlığı önüne gittim. Orada çok Suriyeli vardı. Orada dua ettik 'inşallah darbe olmaz' diye. Türkiye ve Suriyeliler kardeştir'

ÖMER YASİN ERGİN - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ellerine Türk bayrağı alarak alanlara koşan Suriyeliler, darbe girişiminin birinci yılında aynı duyguları yaşıyor.

Suriye'nin Halep kentinden 4 yıl önce Diyarbakır'a gelen Yasir İbrahim (31), AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde, Suriye'de yaşadığı anılarının tekrar canlandığını söyledi.

Darbe girişimini sosyal medyadan öğrendiğini ifade eden İbrahim, darbe olmaması için eşi ve çocuklarıyla namaz kılıp sürekli dua ettiklerini belirtti.

'O gece uçak sesi geldi, çok şaşırdım. Sosyal medyada 'Türkiye'de darbe oluyor' diye yazıldı. Çok korktuk çünkü savaştan kaçtık her şeyimizi orada bıraktık ve Türkiye'ye geldik. Hem korktum hem de şaşırdım.' diyen İbrahim, Türkiye'de bulundukları için mutlu olduklarını kaydetti.

Arkadaşlarının kendisine telefon açıp 'Git ekmek ve yiyecek al, savaş başlıyor' dediğini aktaran İbrahim, hiçbir şey almadan eve döndüğünü, evinde namaz kılıp dua ettiğini, ardından televizyonu açtığını anlattı.

- 'Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanının yanındayız'

'Kendi kendime 'Niye korkuyorsun zaten savaştan geldin' dedim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyonda halkı sokağa davet etmesi üzerine sokağa çıktım. AK Parti İl Başkanlığı önüne gittim. Orada herkes tek bir ağızdan 'Ya Allah bismillah Allah'u ekber', 'İnşallah darbeciler kazanmaz' diyordu. Elime Türk bayrağı aldım ve sallamaya başladım.' diyen İbrahim, diğer Suriyeli arkadaşlarını da aradığını belirtti.

Tüm arkadaşlarının 'Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanının yanındayız' dediğini aktaran İbrahim, 'Alandan ayrılmadık çünkü eğer darbe olsaydı zaten burada yaşayamazdık.' diye konuştu.

Suriye'de iç savaşa şahit oldukları için darbe girişiminin ilk anlarında uçak seslerinden dolayı çok korktuklarını ifade eden İbrahim, eşi ve çocuklarının yaşadıklarını hala unutamadıklarını kaydetti.

İç savaştan kaçtıklarında sadece Türkiye'nin kendilerine kapı açtığını dile getiren İbrahim, şunları söyledi:

'15 Temmuz bize bayram gibi gelecek inşallah. Akşam tekrar namaz kılıp dua edeceğiz. Çünkü o gece terör kazanamadı. Türkiye milleti bizim kardeşlerimizdir, onlar ensar biz de muhaciriz. Suriye'de çok büyük bir fitne var. Orada bizim hükümet bizi katlediyor. Her gün bomba düşüyor, silahlar patlıyor. Bizi yabancılar değil hükümet katlediyor. Türkiye milleti inşallah hiç savaş görmez. 15 Temmuz'u yapanlar ile Suriye'de insanları katledenler aynıdır. Suriye'de insanları katleden Esed ile Türkiye'de insanları katleden FETÖ'nün zihniyeti aynıdır. İnşallah Türkiye hiç düşmeyecek. Suriye milleti olarak Türkiye milletinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanındayız. Tüm Suriyeliler her gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua ediyor.'

- 'Dua ettik inşallah darbe olmaz diye'

Ammar Kassab (45) ise Arapça yaptığı konuşmada, darbe girişimini gece yarısı öğrendiklerinde çok korktuklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla eline Türk bayrağı alıp sokağa çıktığını anlatan Kassab, 'Bayrağımı alıp AK Parti İl Başkanlığı önüne gittim. Orada çok Suriyeli vardı. Dua ettik 'inşallah darbe olmaz' diye. Tüm devletler bize kapılarını kapattı ama Türkiye kapılarını açtı. İnşallah terör kazanmaz dedim çünkü Türkiye ve Suriyeliler kardeştir.' dedi.

Türkiye'de yaşadıkları için çok şanslı olduklarını ifade eden Kassab, kendileri için okul ve hastane açıldığını, ücretsiz tedavi olabildiklerini belirtti.

Kassab, '15 Temmuz kötü bir hatıra olarak değil bayram gibi gelecek. Türkiye milletinin yanındayız. İnşallah Türkiye ilerde çok daha iyi yerlerde olacak.' diye konuştu.

Kaynak: AA