Tunceli'de Ayyıldız Buğdayı Hasadı

Tunceli'de ilk defa deneme ekimi gerçekleştirilen ekmeklik ayyıldız buğdayının hasadı yapıldı.

Merkeze bağlı Burmageçit köyünde düzenlenen etkinlikte konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvacılık Müdürü Orhan Kaya, ekmeklik ayyıldız buğday çeşidinin 2011 yılında ıslah edildiğini belirtti.

Ayyıldız buğday çeşidinin deneme ekimlerini 2016'da Burmageçit ve Çimenli köylerinde 20 dekar alanda gerçekleştirdiklerini ifade eden Kaya, şunları söyledi:

'Ayyıldız buğday çeşidi Erzurum'da soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olarak ıslah edilen yeni bir çeşit. Erzurum'da gerçekleştirilen ekimlerde dekarda 350-400 kilogram verim elde edildi. Yaptığımız bu demonstrasyon çalışmasında, beklentimiz dekardan en az 300 kilogram verim almak. Eğer bu çeşitten ilimizde yaptığımız deneme ekiminde beklediğimiz verim alınırsa bu yıl bütün üreticilerimize hem tohum hem de gübre desteği sağlayarak, tohumun ilimizde yaygınlaşması için gerekli desteği sağlayacağız.'

Konuşmanın ardından Burmageçit köyünde ilk hasat gerçekleştirildi.

Etkinliğe Vali Yardımcısı Selami Kaya, Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Aşkın, Tunceli Ziraat Odası Başkanı Ali Söylemez, bazı kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA