Ödemişli Üreticinin Can Simidi Salatalık Oldu

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, bu yıl patates ve karpuzdan umduğunu bulamayan üretici, turşuluk salatalık (kornişon) üretiminden yaralarını sarmaya başladı.

Ödemişli Üreticinin Can Simidi Salatalık Oldu
İzmir Ödemişli üreticilerin can simidi turşuluk salatalık oldu. Bu yıl patates ve karpuzu istedikleri fiyata satamadıklarını belirten üreticilerden Emin Bektaşoğlu, sanayide ve kozmetikte kullanılan salatalığın üç farklı kalibrede satışının yapıldığını söyledi.

Fiyatların bu yıl kilo başına 1,90 TL, 0,75 kuruş ve 0,35 kuruş aralığında seyrettiğini, bunun da üreticinin emeğini karşıladığını ifade etti.

Bektaşoğlu, "Salatalık üreticiye can simidi gibi geldi" dedi.



"Salatalıkta arz-talep dengesi oluştu"

Bektaşoğlu, bölgedeki salatalık üretimi ile ilgili şunları söyledi:

"Birinci ekim salatalıkta ortalama 40 gün devam eden hasadın ardından, ikinci ekim de temmuz ortalarından ağustos ortalarına kadar sürer. Geçen yıllarda patatesten ağzı yanan kimi üreticiler bu yıl da istedikleri fiyatları bulamadı. Patates ve karpuzdan istedikleri karşılığı bulamayan bölgemizdeki üreticiler erik, slajlık mısır ve salatalık gibi alternatif ürünlere yöneldiler. İki-üç yıldır salatalıkta arz-talep dengesi oluştu."

"Yaz tatilimiz tarlada geçer"

Öte yandan, ekonomik gücü yerinde olan vatandaşların tatil bölgelerine akın ettiği şu günlerde 40 derece sıcağın altında çalışan mevsimlik tarım işçisi kadınlar da çalışmak ve gelir elde etmek zorunda olduklarını belirterek, “Bizim yaz tatilimiz tarlalarda geçer” ifadelerini kullandılar.

Kavurucu sıcakta günlük yevmiyesi için azimle çalışan kadınlar, sıcaktan başörtüleri sayesinde korundu. Tarlada işe erken saatlerde başladıklarını ifade eden Sabriye Gülcü, "Üreticilerin memnun olması diye bir şey yok. Çiftçi her yıl perişan. Ya sıcak olur ya da afet. Bayram seyran da yok. Sıcak hava denilince deniz akla geliyor ama biz tarım işçileri yılın en sıcak günlerini tarlalarda çalışarak geçiriyoruz. Bu yıl ekilen karpuz ve patateste yaşadığımız hüsran ortada. Patates tarlada 20 kuruşun altına kadar düştü. Karpuzda da aynı sıkıntı yaşandı” dedi.

Kaynak: İHA