Kamu Başdenetçisi Malkoç Açıklaması

'(FETÖ davaları) Demokratik, anayasal süreç işliyorsa vatandaşımız rahat olsun. Sanıklar yalan söyledi, mahkemede güldüler veyahut da olayı inkar etmeye kalktılar, bunların çok fazla bir önemi yok. Hakimler dosyadaki delillere bakar, kanuna bakar, müsterih olun'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, FETÖ davalarına ilişkin, 'Demokratik, anayasal süreç işliyorsa vatandaşımız rahat olsun. Sanıklar yalan söyledi, mahkemede güldüler veyahut da olayı inkar etmeye kalktılar, bunların çok fazla bir önemi yok. Hakimler dosyadaki delillere bakar, kanuna bakar, müsterih olun.' dedi.

'Ombudsman Halkla Buluşuyor' etkinlikleri çerçevesinde, 12-13 Temmuz'da yapılacak 'Bölgesel Ombudsmanlık Toplantısı' için kente gelen Malkoç, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun'u ziyaret etti.

Malkoç, burada bir gazetecinin, FETÖ sanıklarının yargılama sürecini sulandırmasıyla ilgili sorusu üzerine, bu terör örgütünün gerçek yüzünün ortaya çıktığını söyledi.

FETÖ'nün gerçek yüzünün bütün çıplaklığıyla hem Türk halkı hem de dünya tarafından açıkça görüldüğünü ifade eden Malkoç, 'Hatta geçmişte onlara iyi niyetle bakanlar da bunu açıkça görüyorlar. Burada en önemli şey, yargının olaya müdahil olmasıdır yani savcılar iddianameyi hazırladılar ve mahkemeye sundular. Tabii mahkeme sürecinde bu bahsettiğiniz şeyler oluyor. Neticede ama deliller ortada, iddianameler hazırlanmış ve yargılama süreci devam ediyor.' diye konuştu.

- 'Deliller sağlam'

Malkoç, FETÖ'nün işlerini gizli yürüttüğünü vurgulayarak şöyle devam etti:

'Tabii bunların temel özelliği herkesin bildiği gibi gizli olmaları, kendilerini saklamaları, yaptıkları eylemleri ve işlemleri başkalarının üzerine atmalarıydı. Şimdi aynı tutum ve davranışı devam ettiriyorlar. Ben iddianameleri okudum, iddianameler delil yönünden de çok güçlü iddianameler. Sanık durumunda olanlar, ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorlar, sanıklar zaman zaman inkar da edebilir ve hatta yalan da söylerler, bunlar hep mahkemelerde karşılaşılan şeyler. Ama bildiğimiz bir şey var, deliller sağlam ve hakimlerin de bunlara hak ettikleri cezaları yasalar ve adalet çerçevesinde vereceği kanaatindeyim. Türkiye'de iyi yetişmiş hakim ve savcılar, adalet mensupları var, endişe etmeye gerek yok. Sanıkların o tutum ve davranışlarından etkilenmeye gerek yok, neticede sanıktırlar ve yargılama devam ediyor. En önemli şey Türkiye'de anayasal düzenin işlemesi, hukuki sürecin işlemesidir.'

- 'Müsterih olun'

Kamu Başdenetçisi Malkoç, Başbakanlık nezdinde bir kurul kurulduğunu da anımsatarak, 'Bazı itirazlara onlar bakacak. Öbür taraftan da mahkemeler işlemeye başlayacak. Yani demokratik süreç, anayasal süreç işliyorsa vatandaşımız rahat olsun. Sanıklar yalan söyledi, mahkemede güldüler veyahut da olayı inkar etmeye kalktılar, bunların çok fazla bir önemi yok. Hakimler dosyadaki delillere bakar, kanuna bakar, müsterih olun.' ifadelerini kullandı.

Malkoç, Bursa Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlığını da ziyaret etti.
Kaynak: AA