İzmir'deki Köpeklerde Gençlik Hastalığı Salgını

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde, her köşe başında baygın şekilde yatan, ölüme sebebiyet veren gençlik hastalığına (distemper) yakalanmış köpeklere rastlanılmaya başlandı ileri sürülürken, Anadolu Hayvan Hakları ve Hayvanları Koruma, Tedavi, Barındırma Derneği (ANAHAK) yetkilileri, bu hızlı yayılan virüsün Güzelbahçe Geçici Hayvan Bakımevi’ndeki üç gençlik hastası köpekten diğer köpeklere bulaştığını iddia etti.

İzmir'deki Köpeklerde Gençlik Hastalığı Salgını
İzmir’in Güzelbahçe ilçesindeki sokak hayvanları, gençlik hastalığı olarak da bilinen ölümcül distemper hastalığı ile boğuşuyor. Neredeyse her köşe başında ayakta durmakta güçlük çektikleri için baygın bir şekilde ölümü bekleyen köpeklerle karşılaştıklarını belirten ANAHAK Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aksel, distemper virüsünün Güzelbahçe Geçici Hayvan Bakımevi’ndeki üç hasta köpekten bulaştığını iddia etti. Aksel, 1,5 yaşındaki ’Sema’ adlı sokak köpeğini geçen 21 Nisan’da uyuz ve mantar şikayeti ile bakımevine götürdüklerini ifade ederek, "Bakımevi yetkilileri bizi arayıp üç distemper hastası köpeğin bakımevine gelmesi nedeniyle köpeği almamız gerektiğini söyledi.

Bunun çözümünün bu olmadığını söyledik ama gerekli açıklamayı yapmadılar. Köpeği aldıktan bir ay sonra distemper teşhisi konuldu. Gezip dolaşan hayvan şu anda ayakta duramıyor. Barınağa alınan üç gençlik hastalığına sahip hayvan, gerekli önlemler alınmadan diğer hayvanlarla temasa geçtiği için bu virüs yayıldı. Sema’daki virüsün diğer köpeklere bulaşmaması için onu karantinada tutuyoruz ama Güzelbahçe’deki sokak hayvanları şu anda tehdit altında. Daha kaç köpeğin virüs kaptıktan sonra sokağa salındığını bilmiyoruz" dedi.



"Çözümü 8 liralık karma aşı"

Mahallede, distemper virüsü kapan köpeklerin sokaklarda baygın yattığı ihbarları aldıklarını ileri süren Aksel, bir arabanın altında ölümü bekleyen başka sokak köpeğini göstererek, "Hayvan son nefesini veriyor. Güzelbahçe’deki sokak hayvanları şu anda tehdit altında. Çünkü onları hastalıklara karşı koruyan karma aşı belediye tarafından yapılmamaktadır. İlerleyen süreçte bize onlarca bu şekilde ihbar geleceğini düşünüyoruz. Bunun tek çözümü, köpek yavruyken yapılacak karma aşı. 8 liralık karma aşı yapılsa bu hastalık yayılmazdı. Biz hastalığa yakalanan hayvanları veterinere götüreceğiz. Hayvan eğer sokakta ölürse ve mahalleli köpeğin ölüsünü çöpe atarsa, onunla temasa geçen diğer hayvanlar da bu virüsü kapar" diye konuştu.



"Karantida tutulmaları lazım"

Gençlik hastalığı, diğer viral köpek hastalıkları arasında en yaygın bulaşma görülme ve en fazla ölüme sebebiyet verme özelliklerine sahip olmasıyla biliniyor. Veteriner Hüseyin Kayalı hastalıkla ilgili, "Yavru köpeklere iç dış parazit mücadelesinden sonra karma aşının yapılması lazım. Bu aşı, pek çok hastalıktan tek korunma yoludur. 14 ya da 21 gün arayla yavru köpeklere en az üç kere tekrar aşılarının yapılması gerekiyor. Yılda bir sefer bir tekrar aşı daha yapılmalıdır. Kullanılan ekipmanlardan tutun, köpeğin kaldığı yerden, mama kabına kadar bu virüs diğer köpeklere kolaylıkla bulaşabilir. Bir kişi gençlik hastalığına yakalanan bir hayvana müdahale ettikten sonra gerekli temizlik yapmadan aşısı yapılmamış başka bir hayvanla ilgilenirse de bu virüsün o hayvana geçmesine neden olur. Gençlik hastalığına yakalanan bir köpeğin gezdiği alanlardaki dışkı, kusmuk, gözyaşı akıntısıyla temas halinde de bu virüs yayılabilir. Bu köpeklerin karantinada tutulması, aynı araçla da taşınmaması lazım" ifadelerini kullandı.

"Virüs zaten yaygın, kaynak bakımevi değil"

Güzelbahçe Geçici Hayvan Bakımevi yetkilisi, iddiayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "2,5 aydır Güzelbahçe, Çeşme ve Menemen’de gençlik hastalığı vakası var. Yıllar önce de aynı virüs patlak vermişti. Bu hastalığın kaynağı bakımevi değildir. ’Sema’ isimli köpek 2 ay önce bakımevinden alındı. Dolayısıyla virüsü bakımevinden kapmadı. Virüs Güzelbahçe’de yaygın olduğu için virüsü bakımevinden kapmaları çok düşük ihtimal. Sokakta kapmış olma ihtimali yüksek." Yetkili, diğer hayvanlara hastalık bulaştırdığı iddia edilen üç köpeğin de sürekli karantina altında tutulduğunu ancak hasta köpeğin üzerine konan bir sineğin bile virüsü diğer köpeklere taşıyabileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA