İstanbul'daki Darbe Sanıkları, Mahkemelerde Hesap Veriyor

Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanan FETÖ/PDY üyelerinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör eylemini gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalar kapsamında şu ana kadar 30 dava açıldı Darbe davalarında, aralarında 2 sivil, 29 polis ve bin 571 asker olmak üzere 739'u tutuklu toplam bin 645 sanığın yargılanmaları sürüyor FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin çıkan ilk kararda, mahkeme, İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık Astsubay Yusuf Yıldız'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına, 23 erin ise beraatine karar verdi 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açılan davalarda aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile darbe toplantılarına katıldığı belirlenen subayların da bulunduğu 18 kişi de firari olarak aranıyor Söz konusu davalar dışında, darbe gecesi Borsa İstanbul'un işgali, FSM Köprüsü'nün kapatılması ile Jandarmanın darbe gecesi faaliyetleri ve yapılanmasına ilişkin tamamlanan iddianamelerin, gönderildiği mahkemelerdeki incelemeleri sürüyor.

MURAT PAKSOY - ENES CAN - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalar çerçevesinde İstanbul'da 30 davada sanıklar mahkeme önünde hesap veriyor.

FETÖ/PDY'nin geçen yıl 15 Temmuz'daki hain darbe kalkışmasında, İstanbul'da darbeci askerler, bazı kamu binaları ve köprüleri işgal edip kendilerine karşı çıkan sivil halka da tank ve diğer ateşli silahlarla ateş açarak Türkiye tarihinin en kanlı terör eylemini gerçekleştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yuvalanan ve aralarında generallerle amirallerin de bulunduğu subay, askeri öğrenciler, astsubay, uzman çavuş, uzman erbaş ve erlerle İstanbul'da Boğaziçi (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kuleli Askeri Lisesi başta olmak üzere stratejik öneme sahip birçok nokta işgal altına alınmaya çalışıldı.

Her iki giriş-çıkışının da (Mahmutbey-Orhanlı gişeleri) tutulduğu İstanbul'da darbe girişimine katılan askerlerin ateş etmesi sonucu 2'si asker, 5'i polis, 82'si sivil vatandaş olmak üzere toplam 89 kişi şehit oldu. Darbeci askerlerin eylemleri sonucu, 685 kişi de yaralandı.

Bunların dışında, Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ve Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'i kaçırarak askeri cezaevlerine kapatan FETÖ'cü askerler, Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve o dönemde 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar'ı da kaçırmaya teşebbüs etti ve Tayyar Ertem'in evine zorla girilerek arama yapılıp rehin almaya teşebbüs etme eylemini gerçekleştirdi.

- 32 savcı görevlendirildi

Darbe girişiminin yaşandığı andan itibaren harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının askeri kalkışmaya ilişkin 'Darbeye teşebbüs' suçundan soruşturma başlatması üzerine ilk gözaltılar 16 Temmuz saat 01.30'dan itibaren yapılmaya başlandı.

Terör örgütü üyelerinin hakim karşısına çıkarak adalet önünde hesap vermelerini sağlamak amacıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 15 Temmuz gecesinden itibaren yoğun bir mesai harcıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosundan Sorumlu Başsavcıvekili İsmail Uçar'ın koordinesinde, 32 cumhuriyet savcısı tarafından FETÖ'nün darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturmalar sürüyor.

Bu kapsamda FETÖ'ye ilişkin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana geçen bir yılda tamamlanan soruşturma sayısı 30'u buldu.

Söz konusu soruşturmaların ardından hazırlanan iddianamelerin gönderildiği ağır ceza mahkemelerince kabul edilmesinin ardından sanıklar hakkında katıldığı eylemler ele alınarak ayrı ayrı davalar açıldı.

- 18'i firari, 736'sı tutuklu, bin 605 sanık

Darbe davalarında aralarında 2 sivil, 29 polis ve bin 574 asker olmak üzere 739'u tutuklu toplam bin 645 sanık hakkında dava açıldı.

Bu davalarda aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile darbe öncesi planlama toplantılarına katıldığı belirlenen subayların da bulunduğu 18 kişi de firari konumunda bulunuyor.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin çıkan ilk kararda İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık Astsubay Yusuf Yıldız'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına, 23 erin ise beraatine karar verdi.

Buna göre 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tamamlanan soruşturmalar sonucunda açılan davalar şöyle:

- 15 Temmuz'a ilişkin İstanbul'da açılan ilk dava, olay tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü talimatına uymayan polislere açıldı. FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne direnilmesi ve karşı konulması şeklinde yapılan çağrıya uymadığı gerekçesiyle 16'sı tutuklu 29 polisin yargılanmasına eylül ayında İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.- Darbe girişimi sırasında AK Parti İstanbul İl Başkanlığını işgal etmeye çalıştığı öne sürülen 5'i tutuklu 74 sanığın yargılanması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Davanın bir sonraki duruşması 27 Temmuz'da Silivri'de görülecek.

- Darbeye ilişkin ilk karar

- İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 askerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istemiyle yargılandığı dava, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince hükme bağlandı.

- Mahkeme, 7 Temmuz'da verdiği kararda, 1'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanık Astsubay Yusuf Yıldız'ın 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verirken, olay tarihinde er olarak görev yapan 23 sanığın beraatine hükmetti.

- 15 Temmuz darbe girişimi gecesi İstanbul Valiliğinin işgaline ilişkin 12'si tutuklu 90 asker sanık ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanıyor.

- Darbe girişiminde Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'in alıkonulmasına ilişkin, 7'si tutuklu 2'si firari 9 subayın üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 29 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

- Darbe girişiminde Gayrettepe'deki Türk Telekom binasının işgaliyle ilgili 5'i tutuklu 13 asker, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

- Darbe girişimine teşebbüs ettikleri iddiasıyla Hava Harp Okulu öğrencilerine yönelik, aralarında subayların da bulunduğu 3'ü tutuklu 75 asker hakkında açılan dava, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

- Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 28'i tutuklu, 62 askerin yargılanmasına, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

- FETÖ'nün darbe girişiminde AKOM'u işgal eden askerlere ilişkin, 6'sı tutuklu 9'u da rütbeli olmak üzere 17 askerin yargılanmasına 14 Mart'ta başlandı. Sanıkların yargılanması, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde sürdürülüyor.

- Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal eden 18'i tutuklu 58 asker sanığın yargılanması, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri'de yapılıyor.

- Ulus'taki TRT binası ile Beşiktaş'taki Digitürk binalarını ele geçirmeye çalışan 58'i tutuklu 94 sanık da İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri'de yargılanıyor.

- Darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve Arıcılar Camisi'nin işgal edilmesine ilişkin 7'si tutuklu 28 sanık yargılanıyor. Sanıkların yargılanmasına 25 Ağustos'ta devam edilecek.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki 'ana darbe' soruşturması sonucunda, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin mahkemece kabul edilmesinin ardından, bu sanıklar da Silivri'de hakim karşısına çıktı. Davanın bir sonraki duruşması 21 Ağustos'ta görülecek.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 30'u tutuklu 117 askerle ilgili hazırlanan iddianame, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanıklar önceki gün hakim karşısına çıktı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışılırken çıkan olaylarda, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin de 41 tutuklu asker hakkında açılan dava, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Davanın bir sonraki duruşması 6 Eylül'de yapılacak.

- FETÖ'nün darbe girişiminde Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda bir kişinin şehit edilmesine ilişkin 3'ü tutuklu 19 sanığın yargılanmasına, 17 Temmuz'da başlanacak.

- Darbe girişimi sırasında Mahmutbey gişelerinin kapatılmasına teşebbüs edilmesi ve Ispartakule'de meydana gelen olaylarla ilgili 10'u tutuklu rütbeli olmak üzere 36 asker, 11 Eylül'de Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında hakim karşısına çıkacak.

- Aynı mahkemede darbe girişiminde Hadımköy General Kani Akman Kışlası ve cezaevinde meydana gelen olaylar ile dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun derdest edilerek cezaevine götürülmesine ilişkin 11'i tutuklu 62 sanık 10 Temmuz'da ilk kez hakim karşısına çıkacak.

- Darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyetlerle ilgili generallerin de aralarında bulunduğu 110'u tutuklu 1'i firari 116 sanık İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına 3 Temmuz'da başlandı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, darbeci askerler tarafından Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin 4'ü firari 11'i tutuklu 99 sanığın yargılanmasına 24 Temmuz'da Silivri'de başlanacak.

- Darbe girişimi sırasında Selimiye'deki 1. Ordu Komutanlığında yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün Üsküdar'daki yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin biri sivil, 127'si asker olmak üzere 54'ü tutuklu toplam 128 sanık 22. Ağır Ceza Mahkemesinde 26 Eylül'de Silivri'de hakim karşısına çıkacak. Duruşma 26 Eylül'de Silivri'de yapılacak.

- Fenerbahçe Orduevini kontrol altına almaya çalışan 3'ü tutuklu 40 asker hakkında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince açılan davada sanıklar, 31 Temmuz'da Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında hakim karşısına çıkacak.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında TRT Harbiye binasının işgal edilmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin ölümü ve 50 kişinin yaralanmasına ilişkin 7'si rütbeli 24'ü tutuklu 32 asker hakkında açılan davanın ilk duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince 16 Ekim'de Silivri'de görülecek.

- İstanbul emniyetini işgal girişimi davası ekim ayında

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında A Haber TV kanalının yayınını kesmeye gidecekleri sırada Seyrantepe'de halkın ve emniyet ekiplerinin engellemeleri üzerine durdurulan 2'si tutuklu, 14 şüpheli, gelecek ay hakim karşısına çıkacak.

- Darbe girişimi öncesinde ve sırasında Tuzla Piyade Okulundaki faaliyetler ve eylemlere ilişkin 35'i tutuklu 40 sanık hakkında açılan dava, 30. Ağır Ceza Mahkemesince 11 Eylül'de Silivri'de görülecek.

- 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Esenler Birlik Köprüsü'nde çıkan olaylar ile FETÖ'nün İstanbul Emniyet Müdürlüğünü işgal girişimine ilişkin aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürünün de bulunduğu 23'ü tutuklu 67 sanık 30 Ekim'de Silivri'de hakim karşısına çıkacak.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığı Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin eski Albay Yavuz Geçim'in de aralarında bulunduğu 1'i tutuklu 23 sanık İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanacak.

- Darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşananlara ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda 1'i firari, 16'sı tutuklu 27 şüpheli hakkında da hazırlanan iddianame 30. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfında meydana gelen olaylarda biri polis 6 kişinin şehit edilmesi, 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 4 subay, 178 Hava Harp Okulu öğrencisi ve 5 er olmak üzere 184'ü tutuklu 187 şüpheli asker hakkında hazırlanan iddianame tamamlanarak 30. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

- İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminde Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a sevk ettiği öne sürülen 10'u tutuklu 16 rütbeli asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul ederek, dava dosyasını yetkisizlik kararı vererek Yalova Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

- Mahkeme incelemesindeki iddianameler

Söz konusu davalar dışında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bazı soruşturmalar kapsamında da iddianameler hazırlanarak ağır ceza mahkemelerine gönderildi.

Mahkemelerin incelemesini sürdürdüğü söz konusu soruşturmalar ise şöyle:

Darbe girişimi gecesi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde Hasan Kaya, İsmail Kefal ve Şükrü Bayrakçı'nın ölümü, 49 kişinin yaralandığı yaralandığı olayla ilgili 15'i tutuklu 61 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan'ın da aralarında bulunduğu 73 jandarma personeli ile terör örgütünün jandarma yapılanmasında sözde 'abilik' yaptığı belirtilen 19 sivil olmak üzere 92 şüpheli hakkında, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli hapis cezaları istemiyle hazırlanan iddianame tamamlandı.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesi olayına ilişkin hazırlanan iddianamede, biri firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu 15 şüphelinin, 'cebir ve şiddet kullanarak anayasayı ihlal, TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs ve 2 kişiyi kasten öldürme suçlarından toplam 5 kez ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan da bin 412 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Söz konusu iddianamelerin gönderildiği mahkemelerce kabul edilmesinin ardından hakkında dava açılacak bu şüpheliler, belirlenecek tarihlerde hakim karşısına çıkacak.

- Duruşmalara Başsavcıvekilleri giriyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın imzanın yer aydığı görevlendirme yazısında her darbe davasında bir başsavcıvekilinin duruşmaya iddia makamı olarak katılmasına karar verildi.

Söz konusu davalara 8 Mayıs'tan itibaren başsavcıvekilleri duruşma savcısı olarak giriyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fidan da İstanbul'daki ana darbe davasının ilk duruşmasına, duruşma savcısı olarak katıldı.
Kaynak: AA