İş Dünyası Temsilcilerinden 15 Temmuz Değerlendirmesi (1)

İTO Başkanı Çağlar: 'Bu süreç ekonomimiz için büyük bir sınavdı. İş dünyası olarak yekpare, sağlam bir duruşla, biz o sınavı alnımızın akıyla geçtik' 'O hain gecenin ekonomik etkilerini o çeyrekte tamamen sildik' TİM Başkanı Büyükekşi: 'Hain darbe girişiminden bu yana ihracatımızda değer bazında yüzde 4,5, miktar bazında yüzde 7,5'lik artış gördük. Yılın geri kalanında da çok daha yüksek rakamlara ulaşacağız' İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan: 'Ekonomimizin ve sanayimizin çarkları durmamış ve durdurulamamıştır'

UĞUR ASLANHAN - İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, Türkiye'nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ekonomiye olumsuz etkilerini kısa sürede geride bıraktığını belirtiyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'un, ülke ekonomisinin tamamına vurulmak istenen bir darbe girişimi olduğunu söyledi.

Çağlar, 'O gece Türkiye için bir yeniden doğuş destanıdır. Bu süreç ekonomimiz için de büyük bir sınavdı. İş dünyası olarak yekpare, sağlam bir duruşla, biz o sınavı alnımızın akıyla geçtik. Ekonomiye olumsuz etkisi olmamasının en önemli nedeni hükümetin dirayetli tutumudur.' şeklinde konuştu.

Darbe girişimi ertesindeki pazartesi günü piyasalar açıldığında hiçbir sıkıntı doğmadığını ifade eden Çağlar, dolar ve avroda aşırı bir dalgalanma görülmediğini, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yerinde tedbirleriyle bankalardaki likit akışının gayet sağlıklı şekilde sürdürüldüğünü kaydetti.

Yurt içinde insanların döviz yerine TL'ye yatırım yapmalarının da ekonomiye olan güveni açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Çağlar, Borsa İstanbul'un kısa sürede şoku üzerinden attığını ve bugünlerde rekor üstüne rekor kırdığını hatırlattı.

Çağlar, mega projelerde takvimin işlemeye devam ettiğini, yabancı yatırımcılarda oluşan kısa süreli tedirginliğin hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla aşıldığını da söyledi.

- 'Sonraki çeyreklerde yeniden büyümeye devam edebildik'

İbrahim Çağlar, darbe girişimi sonrası İTO'nun 49 ülkenin başkonsolosunu davet ederek işlerin gayet yolunda olduğunu anlattığını belirterek, çok detaylı bir lobi ve ihracat atağı başlattıklarını ifade etti.

İTO'nun geçen yıl 35 uluslararası fuara katılım göstererek Türkiye'deki yatırım ortamını dünyanın her köşesinde 'canla başla' tanıttığını, böylelikle o hain gecenin ekonomik etkilerini o çeyrekte tamamen sildiklerini belirten Çağlar, şöyle devam etti:

'Bu nedenle sonraki çeyreklerde yeniden büyümeye devam edebildik. Hatta 2017'ye de yüzde 5 gibi gayet yüksek bir oranla başladık. Bu oran bizim için sürpriz değil. Türkiye, bu büyüme rakamlarını geometrik oranda katlayabilecek potansiyele sahip. Bu dış etkiler olmazsa, çevremizdeki jeopolitik karışıklıklar son bulsa, çift haneli büyüme rakamları dahi bu ülke için olağandır.'

- 'O karanlık geceyi olumsuz yanları ile değil, ülkeye kattıklarıyla anıyoruz'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de 15 Temmuz 2016'da yaşanan hain darbe girişiminin, Türkiye ekonomisinde amaçlandığı çerçevede bir duraklamaya neden olamadığını, yıllar boyunca verdikleri çetin mücadeleler sayesinde kazandıkları demokrasi, hukukun üstünlüğü, ekonomik gelişmişlik gibi birikimleri yok etmeyi arzulayan bu girişimin, amaçladığı yıkıma ulaşamadığını söyledi.

Büyükekşi, bugün geriye dönüp baktıklarında o karanlık geceyi olumsuz yanları ile değil, ülkeye kattıklarıyla andıklarını, verdikleri demokrasi mücadelesini tarihi bir dönüm noktası olarak gördüklerini ifade etti.

Büyükekşi, 'Bu süreç, ülkemiz siyasetinin, sivil toplum dayanışmasının ve ekonomisinin dayanıklılığını ve gücünü gün yüzüne çıkarması bakımından tarihi bir önem ifade ediyor. 15 Temmuz gecesi ülkemiz, bir daha asla yaşanmamasını dilediğimiz bu menfur girişimden büyük bir toplumsal sinerji ile çıktı.' diye konuştu.

Ülke ihracatının darbe girişiminden Temmuz 2016'da kısmi olarak etkilense de daha sonra çok hızlı şekilde toparlanmaya başladığını ifade eden Büyükekşi, 'Hain darbe girişiminden bu yana ihracatımızda değer bazında yüzde 4,5, miktar bazında yüzde 7,5'lik artış gördük. Yılın geri kalanında da çok daha yüksek rakamlara ulaşacağız.' dedi.

İhracatçılar olarak o günden bugüne ülke için ellerini taşın altına koyduklarını belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

'Gerek bu hain girişimin gerekse akabinde bazı şer odaklarının uluslararası itibarımıza getirebileceği muhtemel saldırılara karşı ihtiyatlı çalışmalar yürüttük. Başta Ekonomi Bakanımız olmak üzere diğer bakanlarımız, ilgili STK başkanlarımız, her partiden milletvekillerimiz ve iş insanları ile birlikte 11 ülkeye ziyaret gerçekleştirdik. Türkiye İmaj Kampanyası kapsamında 7 ülkenin 27 farklı gazete ve 22 farklı dergisinde bugüne kadar toplam 360 frekans yayın yapmak suretiyle 450 milyonluk bir hedef kitleye ulaşmayı başardık.'

- 'Destek ve teşvikler ekonomimize can simidi oldu'

Mehmet Büyükekşi, darbe girişiminden bu yana 30 ülkeye yönelik ticaret heyeti gerçekleştirdiklerini, ihracatçıları yurt dışında sayısız alıcı ile buluşturduklarını, ihracatçıların mevcut pazarlardaki konumunu pekiştirmenin yanı sıra yeni pazarlarda etkin tutum sergileyebilmeleri için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Dünya genelinde ticaretin merkezi kabul edilen bölgelerde Türk Ticaret Merkezleri (TTM) kurmaya başladıklarını hatırlatan Büyükekşi, 15 Temmuz 2016'dan sonra İran, Dubai, Şikago ve New York'ta TTM açtıklarını, Rusya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin yanında Kenya gibi Afrika ülkelerine de en kısa sürede TTM açacaklarını bildirdi.

Bu olağanüstü dönemde ihracatçıların pek çok sorununun çözüme kavuşturulduğunu ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:

'Hükümetimiz tarafından sağlanan destek ve teşvikler ekonomimize can simidi oldu. Bütün bunların neticesinde 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5'lik büyüme oranı yakaladık. Bu büyüme oranı ile G20 ülkeleri arasında Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü sırada yer aldık. Yüzde 5 büyümenin içinde net dış ticaret, beklentilerimiz dahilinde ulusal büyümeye 2,2 puanlık katkı sağladı. Şüphesiz ki bu başarı ihracatçılarımızın inancının ve çalışmasının karşılığı. Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017'de daha fazla çalışmaya, üretmeye ve ihracatımızda rekor üzerine rekor kırmaya devam edeceğiz.'

- 'Türkiye ekonomisi dinamizmini yitirmemiştir'

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise darbe girişiminin de olduğu dönemde dünyada ve Türkiye'de üst üste çok sayıda olumsuz gelişme yaşandığını, bu olumsuzlukların ekonomide tahribat yaratmamasının beklenemeyeceğini söyledi.

Bahçıvan, 'Bu beklenmedik olumsuz olaylar dünyanın en gelişmiş ülke ekonomilerinde yaşansaydı bu ülke ekonomilerinde bizim ekonomimizin yaşadığı tahribattan daha büyüğü yaşanırdı. Fakat Türkiye ekonomisi, Türkiye özel sektörü ve sanayimiz ekonomik aktivitesini, dinamizmini yitirmemiştir.' diye konuştu.

Özel sektörün, geçmişten gelen güçlüklerle savaşma, mücadele etme direncini 2016'nın o zor günlerinde fazlasıyla ortaya koyduğunu, böylece devlete, millete ve ülkeye güvenme noktasındaki en öncü görevi ve sorumluluğu yerine getirdiklerini belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:

'Kısacası, ekonomimizin ve sanayimizin çarkları durmamış ve durdurulamamıştır. Sanayi sektörümüz eski dönemlerden kalmış olan o güçlüklerle savaşma direncini 2016'da sürdürmüş ve yüzde 2,9 büyüyen ekonomimize yüzde 4,5'lik büyümesiyle en büyük katkıyı sunmuştur. Bu performans 2017'de de sürdü. İlk çeyrekte yaşanan yüzde 5'lik büyümeye sanayi yüzde 5,3 ile katkı verdi.

Sanayimiz böyle bir dönemde göstermiş olduğu performansla her zaman olduğu gibi, ekonominin en yakın yol arkadaşı, zor günlerin dostu olduğunu göstermiştir. Türkiye'mizin bir daha böyle kötü günler yaşamamasını dilerken, geleceğe güvenle bakmalıyız. Umutsuzluk, yılgınlık ve karamsarlık ülkemiz ve milletimiz için en büyük tuzaktır.'

Kaynak: AA