'Hamas, Katar'dan Vazgeçmeyecek'

Filistinli siyasi analist Avkel: 'Hamas Katar'dan vazgeçemeyecek ancak yaşanan krizden ötürü KörfezMısır ekseniyle teamülde bulunmak zorunda kalıyor' Filistinli yazar Savvaf: 'BAE, Gazze'de Doha yönetimine alternatif teşkil etmeyecek. Öncelikle Hamas konusundaki tutumu belli. Direniş hareketlerine karşı düşmanca bir politika benimsiyor' İslam Üniversitesi'nde Siyasi Bilimler hocası Dr. Mudellel: 'BAE, önümüzdeki dönemde Gazze için projeler hazırlayabilir. Ancak bu projelerin uygulamaya konulması, Hamas'ın Türkiye, Katar ve İran ekseniyle ilişkisini kesip, Körfez Mısır eksenine yönelmesi şartına bağlanacaktır'

HİDAYE ES-SAİDİ - Filistinli siyasi analistler, Hamas'ın, bazı Arap ülkelerinin ambargo uyguladığı Katar'la güçlü ilişkilerini sürdüreceği değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın Katar'a yönelik ambargosu nedeniyle yaşanan kriz çerçevesinde Hamas-Katar ilişkilerini AA muhabirine yorumlayan analistler, Mısır, BAE'ye yakınlığıyla bilinen Fetih hareketi eski mensubu Muhammed Dahlan ve Hamas arasında akaryakıt sevkiyatı konusunda varılan son anlaşmadan yola çıkarak Katar'ın Gazze'deki rolünün hafifletilmeye çalışıldığını ifade etti.

Analistler, Katar'ın Gazze'ye desteğinin büyük olduğunu, Doha yönetimin burada hayata geçirdiği projelerin alternatiflerinin sunulamayacağını belirterek, Hamas ve Katar arasındaki ilişkilerin kesintiye uğramayacağını öngördü.

Filistinli siyasi analist Talal Avkel, 'Hamas Katar'dan vazgeçmeyecek ancak yaşanan krizden ötürü Körfez-Mısır ekseniyle teamülde bulunmak zorunda kalıyor.' dedi.

Hamas'ın, tüm taraflarla ilişki kurmak istediğini belirten Avkel, 'Ne var ki bu onun tercihine bırakılmış bir durum değil. Nihayetinde kendi yönünü belirlemesi gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Avkel, BAE ve Mısır'ın halihazırda, Fetih hareketinden ihraç edilen Dahlan yoluyla ya da başka bir yöntem kullanarak KatarGazze'den kovmaya çalıştığını düşünmediğini aktardı.

- 'BAE, Gazze'de Doha yönetimine alternatif strateji belirlemeyecek'

Yazar ve analist kimliğiyle bilinen Mustafa es-Savvaf da Hamas'ın Katar'la güçlü ilişkilerinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

BAE ve Mısır'ın, Gazze'deki Katar projelerine alternatif projeler sunamayacağını ifade eden Savvaf, 'Ancak bu iki ülke Filistinlilere yardım yapacaktır. BAE bunu, KatarGazze'den çıkarmak için değil, karar sahibi olduğunu söyleyebilmek amacıyla kendisine bir tutunma noktası bulabilmek adına yapacaktır. BAE, Doha yönetimine alternatif strateji belirlemeyecek. Öncelikle Hamas konusundaki tutumu belli. Direniş hareketlerine karşı düşmanca bir politika benimsiyor.' dedi.

Körfez ülkeleri ile Mısır'ı rahatsız eden ve Katar'a baskı yapmaya sevk eden olayın, Doha yönetiminin yönergeleri altına girmemesi, kendine özel politika ve yönelimlerinin bulunması olduğunu kaydeden Savvaf, 'Dahlan yoluyla Gazze'deki nüfuzlarını güçlendirmek için projeleri artırmak BAE ve Mısır'ın çıkarına olsaydı tereddüt etmeden bunu yaparlardı. Ancak mesele bundan daha büyük.' diye konuştu.

Savvaf, Körfez ülkelerinin yaptığı baskıların Katar'da karşılık bulmayacağı, Doha yönetiminin Filistin davasını desteklemeye devam edeceği ve bu desteği artıracağı değerlendirmesinde bulundu.

Fetih hareketinden ihraç edilen Dahlan'ın Hamas'ın seçimleri kazandığı 2006 yılı öncesinde Gazze'de etkin olduğu biliniyor.

- 'Katar, Gazze'deki projelerini artıracak'

İslam Üniversitesi'nde Siyasi Bilimler alanında dersler veren Dr. Velid el-Mudellel, 'Katar, Gazze'deki projelerini artıracak. Hamas ile ilişkilerini de kesmeyecek. Hamas da aynı şekilde Doha yönetimiyle ilişkilerini sürdürecek.' dedi.

Mudellel, BAE'nin Gazze'de Katar gibi projelerinin olmadığını, başka siyasi amaçlarının bulunduğunu kaydetti.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi öğretim görevlisi İbrahim Ebraş da 'BAE, önümüzdeki dönemde Gazze için projeler hazırlayabilir. Ancak bu projelerin uygulamaya konulması, Hamas'ın Türkiye, Katar ve İran ekseniyle ilişkisini kesip, Körfez Mısır eksenine yönelmesi şartına bağlanacaktır.' şeklinde konuştu.

Ebraş, 'Gazze kartı Katar'ın elinde silah olarak kalacak. Ambargo uygulayan ülkelerin şartlarına boyun eğmeyi kabul etmesi durumunda Hamas'la ilişkilerini yeniden gözden geçirecek.' ifadelerini kullandı.

Gazze'yi ziyaret eden Katar'ın Filistin Büyükelçisi Muhammed el-İmadi de Doha yönetiminin Gazze'den vazgeçemeyeceğini, körfez ablukasına rağmen yardımlarını sürdüreceğini belirtmişti.

Mısır yönetimi, Hamas ve Dahlan arasında varılan üçlü mutabakat sonucunda 21 Haziran'da Gazze'ye akaryakıt sevkiyatına izin verilmişti.

Hamas heyeti, haziran ayı başlarında gerçekleştirdiği ve bir hafta süren Mısır ziyareti kapsamında üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti. Hamas, görüşmeler neticesinde, Kahire yönetiminin, 'Refah Sınır Kapısı'nın düzenli şekilde açılmasıyla Gazze Şeridi'ndeki sıkıntıların hafifletileceği ve ticari hareketin kolaylaşması için çift yönlü bir ticaret kapısının açılacağı' vaadinde bulunduğunu ifade etmişti.

Katar, Gazze Şeridi'nin yeniden imarı ve sağlık merkezlerinin geliştirilmesi başta olmak üzere abluka altındaki bölgelerde çeşitli yardım ve kalkınma projelerini hayata geçiriyor.
Kaynak: AA