Cuburi'den Uluslararası Topluma Çağrı

Irak Meclis Başkanı Cuburi, DEAŞ'tan geri alınan bölgelerin yeniden inşası için uluslararası toplumdan destek istedi.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, terör örgütü DEAŞ'tan geri alınan bölgelerin yeniden inşası için uluslararası toplumu destek olmaya çağırdı.

Meclis Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cuburi, Yeni Zelanda'nın Bağdat Büyükelçisi James Munro'yu kabulünde, Musul kent merkezinin kurtarılmasını 'Iraklıların teröristlere karşı büyük zaferi' olarak nitelendirdi.

DEAŞ'ın 'Irak'ın kahraman oğulları' ve uluslararası koalisyon güçleri sayesinde mağlup edildiğini belirten Cuburi, bütün sığınmacıların evlerine dönmesi, kurtarılan bölgelerin yeniden inşası ve hayatın normale dönmesi için uluslararası toplumun üzerine düşen görevi yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Cuburi ayrıca, terörle mücadele, güvenlik güçleriyle dayanışma ve DEAŞ sonrası süreçte atılacak adımlar konusunda Irak'a verilen uluslararası yardımların devamının önemini vurguladı.

Irak hükümeti tarafından yayımlanan raporlara göre DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerin yeniden inşası için ilk etapta yaklaşık 100 milyar dolarlık bütçeye ihtiyaç var.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, pazartesi günü Musul kent merkezinin terör örgütü DEAŞ'tan tamamen geri alındığını duyurmuştu.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı'ndan geçen hafta yapılan açıklamada, Musul operasyonu nedeniyle yaklaşık 920 bin sivilin evlerini terk ettiği bildirilmişti.

Kaynak: AA