Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi Sona Erdi

İtalya Başbakanı Gentiloni: 'Balkanların, AB'ye entegrasyonu geri dönülmez stratejik bir tercihtir'.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Balkanların Avrupa Birliğine (AB) entegrasyonunun geri dönülmez stratejik bir tercih olduğunu söyledi.

İtalya'nın Trieste kentinde, Balkanlardan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan ile Avrupa'dan İtalya, Almanya, Fransa, Avusturya, Slovenya ve Hırvatistan'ı buluşturan zirvenin dördüncüsü, ev sahibi Başbakan Gentiloni'nin basın toplantısıyla sona erdi.

Gentiloni, zirvenin mesajının güçlü ve net olması gerektiğini belirterek, 'Balkanların, AB'ye entegrasyonu geri dönülmez stratejik bir tercihtir. İtalya'nın bu amacı daha hızlı mümkün kılma hedefi vardır.' dedi.

İtalya Başbakanı, bölgenin huzuru, güvenliği, geleceği ve istikrarı için gereken bu yolun, henüz AB üyesi olmayan ülkelerdeki reformlarla bağlantısı bulunduğunu ifade ederek, 'Bu süreç, 4 sene önce Berlin'de ekonomik bir vizyonla başladı ama siyasi açısını da kaybetmemek lazım.' diye konuştu.

AB'nin genişlemesinin, batı Balkanlarda ileriye gitmesinin önemini dile getiren Gentiloni, bu entegrasyon sürecinin bir köşeye itilmiş olduğunu düşünmediğini ama üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.

Gentiloni, 'Balkan ülkelerine, AB vizyonunu açık tutmamız gerekiyor. Aksi halde bu, o ülkelerde demokrasinin modernize edilmesi çabaları açısından bir yenilgi olacağı gibi biz AB için de bir yenilgi olacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Gentiloni, zirvede, ara bağlantıları sağlayacak altyapı projeleri üzerinde varılan mutabakat, AB ve Balkan ülkelerinin, bölgeyi AB'ye yakınlaştıracak ulaştırma projelerine ilişkin ilgili makamlar arasındaki anlaşma ve Trieste merkezli bölge ve AB arasında faaliyet gösterecek daimi sekreterli bir ticaret odası ağı kurulması yönünde üç önemli karar alındığını bildirdi.

Öte yandan, zirve kapsamında, bir iş forumu da gerçekleştirildi. Toplantıda, AB'nin batı Balkanlara yapacağı 200 milyon avroluk yatırım çerçevesinde ekonomik girişimleri kalkındıracak bazı mali anlaşmalara imza atıldı.
Kaynak: AA