Bangladeş'in Yüz Yıllık Geleneksek Aracı Çekçek

Bangladeş’in 100 yıllık geleneksel aracı Çekçek ya da ülkesindeki adıyla Rikşa, günümüzde de Bangladeşlilerin ve turistlerin ilgisini çekiyor.

Bangladeş'in Yüz Yıllık Geleneksek Aracı Çekçek
Günlük hayatında özel araba olmayıp toplu taşıma araçlar kullanmak istemeyenler için kısa yolları sürebilmek amacıyla kullanılmakta olan Çekçek, Bangladeş’te Rikşa adı olarak da biliniyor. Evden işe ya da şehir içinde vakit geçebilmek için kullanılan Çekçek, ülkesinde hızı motorlu araçlar kadar olmasa da her yere gidebildiği için günümüzde kullanılıyor.

Hindistan, Pakistan veya Sri Lanka da dâhil Güney Asya ülkelerinde görülen Çekçek diğer adıyla Rikşa, daha çok Bangladeş’in başkenti aynı zamanda da dünyanın sekizinci en kalabalık şehri olan Dakka dâhil ülkenin 64 şehrinde yaygın şekilde kullanılıyor.

1860’lı yıllarda keşfedildi

Japonca olarak “Çekçek” anlamına gelen “Rikşa”, Jonathan Scobie tarafından 1860’lı yıllarda Japonya’da yaşadığı dönemlerde keşfedilmişti. Ancak günümüzde üç tekerleğe sahip olan Çekçek, zamanında iki tekerlere sahipti ve sürücü tarafından yürüyerek sürdürülüyordu. İlk kez 1930’lu yıllarda Hindistan’ın Kalküta şehrinden Bangladeş bölgesine getirilerek tarihe geçen Çekçek, uzun yıllardır hizmet veriyor.

İnsan gücüyle çalışan Rikşalarda şoför ön tarafta oturuyor ve arka tarafta iki kişilik yolcu oturma yeri bulunuyor. Her Çekçek için birbirinden farklı canlı renkler kullanılıyor ve üzerlerine film yıldızları, Bengal kaplanı dahil çeşitli sanatsal resimler çiziliyor. Özel taşıtların yoğun olarak kullanılmadığı Bangladeş’te Çekçekler zaman zaman romantik amaçlarla da kullanılabiliyor.

Öte yandan, 2011 Kriket Dünya Kupasına ev sahipliği yapan Bangladeş’te açılış programında kullanılan Çekçek, aracını tüm dünyayı bir kez daha tanıtmıştı.
Kaynak: İHA