ABD Sudan Yaptırımlarının İnceleme Süresini Uzattı

Beyaz Saray'dan, ABD Başkanı Trump'ın, eski Başkan Obama'nın ocak ayında imzaladığı kararnamede değişiklik yaparak Sudan üzerindeki yaptırımların kaldırılmasına yönelik inceleme süresini üç ay uzattığı duyuruldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, eski Başkan Barack Obama'nın ocak ayında imzaladığı kararnamede bir değişiklik yaparak Sudan üzerindeki yaptırımların kaldırılmasına yönelik inceleme süresini üç ay uzattığı bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 'Kararname, Dışişleri Bakanı, Ulusal İstihbarat Direktörü ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı'nın, Sudan hükümetinin 13761 nolu Başkanlık Kararnamesi gereğince pozitif eylemlerini devam ettirdiğine dair bir rapor sunma tarihini 12 Ekim 2017 olarak değiştiriyor.' ifadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise 12 Ekim'e kadar Sudan'ın çatışmasızlık sürecini koruması, ülkeye insani yardım girişinin sağlanmasıyla Sudan hükümetinin bölgedeki çatışma ve terörizm tehditlerine karşı ABD ile iş birliği yapması durumunda, ülke üzerindeki yaptırımların kaldırılacağı kaydedildi.

Ayrıca Hazine Bakanlığının, eski Başkan Obama'nın Sudan üzerindeki yaptırımları gevşetme talimatı üzerine, 17 Ocak'ta çıkardığı genel kamu lisansının geçerli olmaya devam edeceği vurgulanan açıklamada, 'Sudan'ın birçok alanda önemli ve köklü ilerleme kaydettiğini takdir ederken, yönetimin 13761 nolu Başkanlık Kararnamesi'nde listelenmiş olan alanlarda yeterli pozitif adımlar atıp atmadığını incelemek için biraz daha zamana ihtiyaç var.' ifadeleri kullanıldı.

Obama, görev süresinin son haftasına girerken 13 Ocak'ta yayınladığı bir başkanlık kararnamesi ile Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kısmen kaldırılması talimatını vermişti.

Ülke ile ilgili yapılan 6 aylık inceleme sonrasında ise yaptırımların tamamının kaldırılması planlanıyordu. 1993'te ABD tarafından 'terörizmi destekleyen devletler' kategorisine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. Sudan'ın dışında 'terörizmi destekleyen ülkeler' kategorisinde İran ve Suriye de bulunuyor.
Kaynak: AA