ABD Askerine DEAŞ Suçlaması

Hawaii'de astsubay kıdemli çavuş olarak görev yapan bir ABD askeri, 'DEAŞ ajanlarına ABD ordusu ile ilgili bilgi aktarmak' suçlamasıyla tutuklandı FBI'ın Hawaii bürosundan sorumlu özel ajan Delacourt, askerin verdiği belgelerin DEAŞ’a ulaşmadığını kaydetti Askerin babası ise oğlunun oldukça sakin tabiatlı biri olduğunu ve DEAŞ ile ilişkisinin olamayacağını belirtti.

WASHINGTON – ABD Kara Kuvvetlerinde astsubay kıdemli çavuş olarak görev yapan Ikaika Kang adlı Amerikan askerinin, DEAŞ ajanlarına ABD ordusuyla ilgili bilgi aktarıp, insansız hava aracı (İHA) almaları konusunda yardım ettiği gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Hawaii'de cumartesi günü tutuklanan Kang, pazartesi günü hakim karşısına çıktı.

FBI’ın hazırladığı soruşturma metninde Kang, “ABD ordusuna ait aralarında gizli bilgilerin de olduğu belgeleri DEAŞ’a ulaştırmak üzere birilerine vermek”, “DEAŞ’a çalıştığı iddia edilen şahıslara İHA almaları için yardımcı olmak” ve “silahıyla birçok kişi öldüreceğine yemin etmekle” suçlanıyor.

- Bağdadi'ye biat ettiği iddiası

Söz konusu astsubayın, '2015 yılında gizli askeri bilgileri kopyaladığı ve bilgileri DEAŞ’a iletmek istediğinin tespit edildiği' ifade edilen soruşturma belgesinde, askerin cumartesi Hawaii’nin Honolulu adasındaki bir evde DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi’ye biat ettiğini kabul ettiği öne sürüldü.

Ayrıca Honululu’daki evde bir DEAŞ üyesi ile görüştüğü iddia edilen askerin, örgüt mensubuna çatışma taktikleri ile ilgili hazırladığı bir videoyu verdiği ve ABD kuvvetlerini havadan izlemesi için bir İHA almasına yardımcı olduğu iddia edildi.

- FBI’dan çelişkili açıklamalar

Diğer taraftan konuyla ilgili yerel gazetecilere açıklama yapan FBI’ın Hawaii bürosundan sorumlu özel ajan Paul Delacourt, Kang’ın verdiği belgelerin DEAŞ’a ulaşmadığını kaydetti.

Delacourt söz konusu astsubayı “yalnız aktör” olarak nitelerken, Hawaii’de tehdit teşkil edebilecek kimse ile irtibat halinde olmadığını belirtti.

Bununla birlikte FBI soruşturma belgesinde Kang’ın, dünyada 2014’ten itibaren tanınmaya başlayan DEAŞ terör örgütünün 2012 yılında propagandasını yapmakla suçlandığı ve güvenlik yetkilerinin askıya alındığının iddia edilmesi dikkat çekti.

Soruşturma dokümanında Kang’ın DEAŞ’ın propagandası kapsamında ne yaptığı ifade edilmezken askerin arkadaşlarını silahla öldürmekle tehdit etmesinin de güvenlik yetkilerinin alınmasında payı olduğu ifade edildi.

- 'Psikolojik sorunları vardı'

Kang’ın avukatı Birney Bervar ise müvekkilinin görevine ilişkin psikolojik bir rahatsızlığı olabileceğini, hükümetin müvekkilinin rahatsızlığından haberdar olduğunu ve bunu ihmal ettiğini savundu.

FBI soruşturmasında, 34 yaşında hava kontrol personeli olarak görev yapan Kang’ın daha önce Irak ve Afganistan’da görev yaptığı ve her iki görevde de “gazi” unvanı aldığı belirtildi.

Yerel medyaya konuşan Kang’ın kaldığı apartman kompleksinin yöneticisi Pua Edayan, astsubayı “oldukça sessiz biri” olarak nitelerken, onun DEAŞ’a destek vermekle suçlanmasını da “şaşırtıcı” bulduğunu söyledi.

- Babası iddiaları reddetti

Diğer taraftan astsubayın babası Clifford Kang ise oğlunun oldukça sakin tabiatlı biri olduğunu ve DEAŞ gibi bir örgütle ilişkisinin olamayacağını belirtirken, astsubay Kang’ın 2010-2011 yıllarında Irak’ta görevde iken İslam’ı merak edip araştırdığını ifade etti.

Baba Kang da oğlunda, Ortadoğu görevlerinden sonra travma sonrası stres rahatsızlığı bulunduğunu kaydederken, “O çok iyi bir çocuk. Dışarı çıkıp etmez; ben de öyleyim. İyi bir çocuk olmakla birlikte normal bir çocuk olarak Wiamanolo’da büyüdü.” açıklamasını yaptı.
Kaynak: AA