AB İle Ukrayna Arasındaki Ticaret Artış Eğiliminde

AB'nin toplam ticaretinde geçen yıl yüzde 0,9'luk payı temsil eden Ukrayna, birliğin 26'ncı en önemli ticaret ortağı oldu.

Avrupa Birliği (AB) ve Ukrayna arasındaki ticaret geçen yıl artış gösterirken, Ukrayna, AB’nin 26’ncı en önemli ticaret ortağı oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleşecek AB-Ukrayna Zirvesi dolayısıyla iki taraf arasındaki ticarete ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, geçen yıl AB'nin toplam ticaretinde yüzde 0,9’luk payı temsil eden Ukrayna, AB'nin 26'ncı en önemli ticaret ortağı oldu.

AB'nin Ukrayna'ya ihracatı, 2008'de 25,2 milyar avro ile rekor seviyeye ulaştı. 2009'da belirgin şekilde düşüş gösteren ihracat, 2013'e kadar yükseldi. 2015'te 14 milyar avroya gerileyen ihracat, geçen yıl ise 16,5 milyar avro seviyesinde kaydedildi.

- İthalat da 2009'dan sonra toparlandı

Açıklamaya göre, AB'nin Ukrayna'ya ithalatı da 2009'dan sonra toparlandı ve 2011'de 15,2 milyar avro seviyesine ulaştı. İthalat, sonraki yıllarda hafifçe azalmaya devam ederek 2015'te 12,8 milyar avroya düştü. Geçen yıl ise ihracatta olduğu gibi ithalat da artış kaydetti.

AB'nin Ukrayna'ya en önemli ihracat kalemi, toplam ihracatın yüzde 81'ini oluşturan sanayi ürünleri oldu. Sanayi ürünleri, geçen yıl Ukrayna'ya yapılan AB ihracatında en büyük artışı kaydeden kategori oldu.

AB'nin Ukrayna’dan en önemli ithalat kalemleri ise ana mallar ve sanayi ürünleri olarak belirlendi.

AB üyesi 16 ülke, Ukrayna ile ticarette fazla elde etti. Ticaret fazlasına en çok sahip ülkeler 2,2 milyar avroyla Almanya ve 1,6 milyar avroyla Polonya oldu. En fazla ticaret açığına sahip ülkeler ise İtalya ve İspanya olarak kaydedildi.

Kaynak: AA