Üsküp'te Srebrenitsa İçin 'Barış Yürüyüşü'

Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Murat Paşa Camisi önünde toplanan halk, Srebrenitsa'daki katliamda hayatını kaybedenler için 'Barış Yürüyüşü' düzenledi.

Makedonya Boşnak Kültür Topluluğunca düzenlenen yürüyüşe ülkede yaşayan Boşnak, Türk, Arnavut gibi farklı milletten 70 civarında kişi katıldı.

'Srebrenitsa, dünyanın vicdanı' yazılı dövizler taşıyan katılımcılar, Eski Üsküp Çarşısı'nda toplanarak şehir merkezine doğru yürüdü.

Boşnak Kültür Topluluğu Başkanı Cemil Bektoviç burada yaptığı konuşmada, Srebrenitsa'da 22 yıl önce büyük bir acı yaşandığını anımsatarak, bunun Avrupa ve modern insanlık tarihinde yaşanan ve 8 binden fazla insanın öldürüldüğü en büyük katliam olduğunu belirtti.

Yaşanan katliamın unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Bektoviç, 'Bizim yaşadığımızı kimsenin yaşamamasını istiyoruz.' dedi.

Bektoviç, katliama ortak olanların yaptıklarını kabul edip, omuzlarındaki suç yükünden kurtulmaları gerektiğini dile getirdi.

Yürüyüşe katılan Üsküplü Emir Hasanoviç, Bosna'da katledilenleri anmak üzere toplandıklarını vurgulayarak, bugünün kendileri için, özellikle de yakınlarını toprağa verecek aileler için acı bir gün olduğunun altını çizdi.

Boşnak Kültür Topluluğu adına mesaj okuyan Belma İbroviç, 'Srebrenitsalı annelerin gözyaşlarını ve acılarını biz de hissediyoruz, paylaşıyoruz. O yüzden bugün burada insanlığın kara lekesi olan Srebrenitsa'nın hiçbir zaman unutulmayacağını söylemek için bulunuyoruz.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA