Süt kooperatifinde yönetimi kadınlar devraldı

Burdur'un Karamanlı ilçesinde süt kooperatifinin genel kurulunda köyün kadınları yönetimi erkeklerden devraldı.

Süt kooperatifinde yönetimi kadınlar devraldı
Burdur’un Karamanlı ilçesine bağlı Bademli köyünde, süt kooperatifinin olağan genel kurulunda yönetimi kadınlar devraldı.

Bademli köyünde 33 üyesi bulunan Bademli Süt Kooperatifinin olağan genel kurulu gerçekleştirildi. Tek listeyle gidilen genel kurulda 46 yaşındaki 2 çocuk annesi Rukiye Erkan, kooperatif başkanlığına seçildi. Kooperatifin ilk kadın başkanı olan Erkan'ın yönetim kurulu da kadınlardan oluştu.

Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en büyük desteği eşi Mustafa Kemal Erkan’dan aldığını söyledi.

Genel kurula katılmasını eşinin istediğini belirten Erkan, 'Eşim, kooperatif seçiminde oy kullanmamı istedi. 'Bu kez yönetime bayanları seçin' diyerek beni yüreklendirdi. Ben de köydeki bir düğüne uğradıktan sonra oy kullanmak için kooperatife gittim. Orada beni genel kurulun divan başkanı yaptılar.' dedi.

Mevcut kooperatif başkanı Veli Tosun'un yeniden seçilmesini istediklerini ama Tosun'un işlerinin yoğunluğundan dolayı başkanlığa aday olmadığını ifade eden Erkan, bunun üzerine gelen yoğun istek üzerine kendisinin başkanlığa aday olmaya karar verdiğini dile getirdi.

Erkan, başta kadınlar olmak üzere tüm üyelerin desteğiyle kooperatif başkanı olduğunu kaydetti.

Süt kooperatifinde yönetimi kadınlar devraldı

Yönetim kurulu üyelerinin tamamının kadınlar oluştuğuna dikkati çeken Erkan, 'Denetim kurulu üyelerinde ise tek erkek üye olarak eski başkan Veli Tosun yer aldı. 'Erkeklerin yaptığını kadınlar neden yapamasın' diye düşündüm. 'Şansımızı deneyelim ve yapalım' dedim. Daha önceleri de düşünmüştüm ama hiç bu kadar cesaretimi toplayamamıştım. Önceden sadece genel kurullarda oyumu kullanıp, gidiyordum.' diye konuştu.

- 'Genel kurulda 'hayır' diyeceklerini düşündüm'

Başkan Yardımcısı Zeynep Ergün ise yönetim olarak her yere birlikte gittiklerini ve kararları beraber aldıklarını söyledi.

Yönetimi devralınca oldukça şaşırdığını anlatan Ergün, 'Genel kurulda bize 'hayır' diyerek oy vermeyeceklerini düşünmüştük ama üyelerimizin hiçbiri 'hayır' demedi, destek çıktılar, sağ olsunlar.' ifadelerini kullandı.

Yönetim kurulu üyelerinden Ayşe Tosun da köyde kadınlar olarak dayanışma içerisinde olduklarını vurguladı.

Tosun, 'Rukiye'ye, 'Sen kadın olarak başkan olduktan sonra her zaman arkandayız' dedik. Beraber seçime katıldık ve kazandık.' dedi.

Yönetim olarak kooperatifi hiç boş bırakmadıklarına işaret eden Tosun, sağımhaneye hep beraber gidip, inekleri sağdıklarını söyledi.

Kadınlardan oluşan yeni yönetimi desteklediklerini ifade eden kooperatif üyelerinden Halil Tosun, yeni yönetimin tüm kooperatiflere örnek olması gerektiğini söyledi. Tosun, kadınlardan oluşan yönetimin, temiz ve titiz çalışmayla farklılık ortaya koyacağına inandığını dile getirdi.
Kaynak: AA