Singapur'da Kuzey Kore Toplantısı

ABD, Güney Kore ve Japonya'dan temsilcilerin katıldığı toplantıda, Kuzey Kore'nin nükleer programı ele alınıyor.

ABD, Güney Kore ve Japonya'dan temsilcilerin katılımıyla Kuzeydoğu Asya İşbirliği Diyalog (NEACD) toplantısı Singapur'da başladı.

Kyodo ajansının haberine göre, ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Joseph Yun, Kore Yarımadası Barış ve Güvenlik İşleri Özel Temsilcisi Kim Hong-kyun ve Japonya Dışişleri Bakanlığının Asya ve Okyanusya Bürosu Genel Direktörü Kenji Kanasugi, Kuzey Kore ile ilgili gelişmeleri ele almak üzere Singapur'da bir araya geldi.

Yun, Kim ve Kanasugi, Kuzey Kore'ye karşı daha sert yaptırımlar uygulanması konusunda hemfikir olduklarını ve bu konudaki çabalarını artıracaklarını belirtti.

Kuzey Kore'nin davet edilmesine rağmen toplantıya neden göstermeden katılmadığı aktarıldı.

Yun, Kim ve Kanasugi, en son nisanda Japonya'nın başkenti Tokyo'da Kuzey Kore'nin nükleer programını görüşmüştü.

- 'Kuzey Kore, füzelerin atmosfere yeniden giriş teknolojisine sahip değil'

Haber ajansı Yonhap'ın Güney Kore İstihbarat Teşkilatından (NIS) bir yetkilinin açıklamasına dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore'nin geliştirdiği kıtalararası balistik füzenin atmosfere yeniden giriş teknolojisine sahip olmadığı ifade edildi. NIS yetkilisi, Kuzey Kore'nin fırlattığı füzenin atmosfere yeniden girişteki ısıya dayanma kapasitesinin olmadığını söyledi.

Kuzey Kore, ay başında başarılı kıtalar arası balistik füze denemesi yaptığını duyurmuştu. Fırlatılan Hwasong-14 füzesinin, 2 bin 802 kilometre irtifaya ulaştığı ve 39 dakika havada kaldığı iddia edilmişti.

Kaynak: AA