Senegal'de Genel Seçimlere Doğru

Ülkede 30 Temmuz'da düzenlenecek genel seçimlerde aday olan eski Devlet Başkanı Wade, bir süredir yaşadığı Fransa'dan ülkesine döndü.

Senegal'in eski Devlet Başkanı Başkanı Abdulaye Wade, iki hafta sonra yapılacak genel seçim kapsamında ülkesine döndü.

Başkent Dakar'daki havalimanı yetkilileri, Mart 2012'deki devlet başkanı seçimini kaybettikten sonra Senegal'i terk eden ve bir süredir Fransa'da yaşayan Wade'nin özel jetle ülkesine geri geldiğini ifade etti.

Ülkede 30 Temmuz'da yapılacak genel seçimlerde aday olan Wade'nin seçim kampanyasına hazırlanmak için Senegal'e geldiğini söyleyen yetkililer, eski lideri havalimanında büyük bir kalabalığın karşıladığını bildirdi.

Eski Meclis Başkanı Pape Diop, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Wade'nin ülkeye dönmesi seçim kampanyasını hareketlendirecek. Senegalliler Wade'yi seviyor ve dört gözle ülkeye gelmesini bekliyordu.' ifadelerini kullandı.

Senegal'de 9 Temmuz'da başlayan seçim kampanyası 28 Temmuz'a kadar devam edecek.

Uzmanlar, Wade'nin aday olduğu Wattu Senegal adlı koalisyonun, seçimlerde toplam 165 koltuktan 75'ini elde ettiği taktirde Wade'nin yolsuzlukla suçlanan oğlu Karim Wade'nin 2019'daki devlet başkanı seçimine aday olabilmesi için af çıkartabileceğini iddia ediyor.

Ülkeyi 2000-2012 döneminde yöneten Wade, Mart 2012'deki devlet başkanı seçimini kaybettikten sonra Senegal'i terk ederek Fransa'ya gitmişti. Wade, Devlet Başkanı Macky Sall'ı, aralarında oğlunun da bulunduğu yakınlarını hapse atarak 'cadı avı başlatmakla' suçlamıştı.

Kaynak: AA