GTB'den Doğa Dostu Tarım İlacı Tesisi

Tesiste üretilecek olan bakteriyel preparatlarla Antep fıstığı ve zeytin ağaçları başta olmak üzere birçok bitkide oluşan viral hastalıkların zararlarının azaltılması hedefleniyor.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) bünyesinde çevre dostu organik zirai mücadele ilacı üretimi için biyopreparat üretim tesisi kurulacak.

GTB'den yapılan açıklamaya göre, İpekyolu Kalkınma Ajansı GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destek ile Gaziantep Ticaret Borsasında bakteriyel preparat biyolojik mücadele üretim tesisi kurulacak.

Yeditepe Üniversitesinin desteğiyle oluşturulacak olan tesiste organik tarımla uğraşan üreticilerin hizmetine yönelik üretimler yapılacak.

Gaziantep’te bir ilk olacak olan tesiste organik tarım çiftçi ve üreticilerine bakteriyel preparatlar tanıtılarak kitle halinde bu preparatlara erişimleri sağlanacak.

- Biyolojik mücadele anlatıldı

Bu arada, Yeditepe Üniversitesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) işbirliğiyle organik tarım üreticilerine yönelik Organik Tarımda Biyolojik Mücadele Eğitimi düzenlendi.

GTB Meclis Salonunda gerçekleştirilen eğitimde, Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Doç. Dr. İnanç Özgen ve Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümünden Dr. Nurgül Kıtır, katılımcılara biyolojik mücadele ve kurulacak olan biyopreparat üretim tesisi hakkında bilgi verdi.

Kıtır, organik ve iyi tarım uygulamalarına yönelik bakteriyel mücadele yöntemiyle Antep fıstığı, zeytin, nar, üzüm, biber, badem, kırmızı mercimek, buğday, ceviz ve dut gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen bitkilerde bulunan viral hastalıkların zararlarının önlenmesinin amaçlandığını ifade etti.

Hedef grupların başında Antep fıstığının geldiğini vurgulayan Kıtır, şunları kaydetti:

'Ülkemizde yaklaşık 225 bin hektar alanda Antep fıstığı üretimi yapılmakta ve yaklaşık 200 bin aile yani ortalama 800 bin kişi bu ürünün üretim ve sanayisiyle geçimini sağlamakta. Antep fıstığı ağaçlarında zararlılara karşı yılda en az 2 kez ilaçlama yapılmakta. Bunun ülkemize maliyeti yıllık ortalama 45 milyon lirayı bulmakta. Bu nedenle halen Antalya, Adana gibi tarımın ileri olduğu illerde birçok üründe başarıyla uygulanan biyolojik mücadele uygulamalarını Antep fıstığı üreticilerine de benimseterek kullanım alanının yaygınlaşmasını hedefliyoruz.'
Kaynak: AA