Çin, Cibuti'deki Askeri Üssüne Asker Gönderdi

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanma Kuvvetlerine bağlı askerler, ülkenin ilk yurt dışı askeri üssünün kurulduğu Cibuti'ye uğurlandı.

Çin'in ilk yurt dışı askeri üssünün kurulduğu Cibuti'de görev yapacak Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) askerlerinin bu ülkeye hareket ettiği bildirildi.

Çin Savunma Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, PLA'ya bağlı birliklerin, güneydeki Guangdong eyaletinde bulunan Canciang kentindeki limandan törenle Cibuti'ye uğurlandığı belirtildi.

Donanma Komutanı Koramiral Şın Cinlong'un katıldığı törenin fotoğraflarını paylaşan bakanlık açıklamasında, 'PLA'nın Cibuti'de kurduğu güvenlik üssünün iki ülke arasındaki dostça istişareler sonucu Çin ve Cibuti'nin halklarının ortak çıkarına hizmet edecek bir karar' olduğuna vurgu yapıldı.

Çin'in yurt dışındaki ilk askeri üssünde konuşlanacak PLA kuvvetlerinin bölgede Birleşmiş Milletler Barış Gücü ve diğer ilgili taraflarla devriye, koruma, insani yardım, ortak tatbikat ve eğitim faaliyetleri düzenleyerek stratejik deniz yollarının güvenliğini sağlayacağı kaydedildi.

Afrika ülkesi Cibuti, halen ABD'nin bölgedeki ana operasyon üssüne ev sahipliği yapıyor. Küçük ancak stratejik açıdan önemli bir konumda bulunan Cibuti'de, İngiltere, Fransa ve Japonya başta olmak üzere diğer bazı ülkelerin de askeri varlığı bulunuyor.

Çin'in dünyadaki askeri gücünü artırmak adına Cibuti'den sonra yakın ilişkilere sahip olduğu Pakistan'da da güvenlik üssü kurmaya hazırlandığı iddia ediliyor.
Kaynak: AA