Almanya'nın Pekin Büyükelçiliği'nden Doktorların Liu Ziyaretiyle İlgili Tepki

Büyükelçilik, Alman doktorun Nobel ödüllü Çinli muhalif Liu'yu ziyaretinin videolarının yayınlanmasıyla ilgili açıklama yaptı 'Belirli yetkililerin Alman bir doktorun Liu'yu ziyaretini sesli ve görüntülü kayıt altına alması nedeniyle endişe duyuyoruz'.

Almanya'nın Pekin Büyükelçiliği, Çin'de tutuklu bulunan ve sağlık sorunları nedeniyle hastaneye sevk edilen Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Liu Şiaobo'yu ziyaret eden Alman doktorun videosunun internet ortamında yayınlanmasına tepki gösterdi.

Büyükelçiliğin internet sitesinde Almanya'daki Heidelberg Üniversitesinden Markus Buchle'in cumartesi günü yaptığı ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, 'Belirli yetkililerin Alman bir doktorun Liu'yu ziyaretini sesli ve görüntülü kayıt altına alması nedeniyle endişe duyuyoruz.' ifadesi kullanıldı.

Görünüşe göre, bu kayıtların Çin'in belirli resmi medya kuruluşlarına seçilerek sızdırıldığı kaydedilen açıklamada, süreci tıbbi uzmanların değil güvenlik kuruluşlarının yönettiği ifade edildi.

Açıklamada, bu davranışın Liu'nun durumuyla ilgilenen yetkililere duyulan güvene zarar verdiği, bu güvenin de tedavide en yüksek başarı sağlanmasında hayati önemi olduğu belirtildi.

- Tepki çeken videolar

BBC'de yer alan habere göre, ABD'deki Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezinden Joseph Herman ile Almanya'daki Heidelberg Üniversitesinden Buchler'ın ileri seviyede karaciğer kanserli Liu'yu Şınyang kentinde tedavi gördüğü hastanede ziyaretine ilişkin iki video yayınlandı.

Videoların birinde, yabancı iki doktorun, Liu'nun eşi Liu Şia, Çinli doktorlar ve hemşirelerle Nobel ödüllü Liu'nun yatağının çevresinde olduğu görülüyor.

Çin Komünist Partisinin resmi yayın organlarından 'Global Times' gazetesinin internet sitesinde yayınlanan diğer videoda da, Almanya ve ABD'den gelenler ile Çinli doktorların konferans odasında olduğu görülüyor.

İlk videoda, Dr Buchler olduğu düşünülen kişinin Çinli doktorların kendilerini Liu'yu tedavi etmeye adadığını söylediği ve ikinci videoda da Büchler'in 'Tıbben sizden daha iyisini yapacağımızı düşünmüyorum.' dediği duyuluyor.

Çin toprakları dışında Çince yayın yapan basın kuruluşları ve bloglarda videoların Pekin'in Liu'nun tıbben tahliye edilmek için çok hasta olduğu iddiasını desteklemek için düzenlendiği tartışmaları başladı.

Söz konusu videoların, ilk olarak Çin'de erişim engeli olan video paylaşım sitesi YouTube'da yayınlanmasının da videonun hedefinin yabancı kitle olduğu iddialarını gündeme getirdi.

Diğer yandan, Pekin yönetiminden Alman Büyükelçiliğinin tepkisine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Liu'nun tedavi gördüğü hastanedeki doktorlar dün 61 yaşındaki, ileri seviyede karaciğer kanseri hastası Liu'nun sağlık durumunun 'kritik' olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan, destekçileri ve Batı ülkeleri, Çin'in, Liu'nun tedavi olmak istediği yeri seçmesine izin vermesini istemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang ise yaptığı açıklamada, diğer ülkelere 'Çin'in ulusal egemenliğine saygı duyması ve tek bir bireysel davadan hareketle Çin'in içişlerine müdahale etmekten kaçınması' çağrısında bulunmuş ancak Liu'nun tedavi için ülkeden ayrılmasına izin verilip verilmeyeceğini açıklığa kavuşturmamıştı.

Uluslararası kamuoyunda artan eleştiriler üzerine Çin, iki yabancı doktorun Liu'yu muayene etmesine izin vermişti.

ABD'deki Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezinden Herman ile Almanya'daki Heidelberg Üniversitesinden Buchler, Liu ve Çinli doktorlarıyla cumartesi günü görüşmüştü.

Doktorlar yaptıkları yazılı açıklamada, ileri seviyede karaciğer kanseri hastası Liu'nun tedavi için yurt dışına çıkabileceğini ancak bunun acilen yapılması gerektiğini belirtmişti.

Liu'nun, gördüğü tedavinin kalitesini onayladıklarını bildiren doktorlar, 'Liu Şiaobo ve ailesi, tedavinin geri kalan kısmının Almanya ya da ABD'de yapılmasını istiyor.' ifadesine yer vermişti.

Nobel Barış Ödüllü insan hakları savunucusu ve akademisyen Liu Şiaobo, 2009'da, halkı, devleti yıkmaya kışkırtmak suçlamasıyla 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

61 yaşındaki Liu, 2010'da hapishanedeyken insan hakları mücadelesinden dolayı Nobel ödülü kazanmıştı.

Çinli doktorlar, 2014'de, ileri düzeyde karaciğer kanseri tanısı konulan Liu'nun tedavi için yurt dışı seyahati yapmasının sağlığı açısından sakıncalı olacağı açıklamasında bulunmuştu.
Kaynak: AA