AGİT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, PKK dahil bütün terör örgütlerine karşı mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, hiçbir ülkenin terör ve radikalleşme karşısında güvende olmadığını vurgulayarak PKK dahil bütün terör oluşumlarına karşı birlik içinde kenetlenerek mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'nın 10 kilometre dışında bulunan Mauerbach kasabasında yapılan AGİT gayriresmi dışişleri bakanları toplantısı öncesi konuşan Kurz, AGİT bünyesindeki sorunları ele almak için bir araya geldiklerini belirterek askeri gerginliklerin yanı sıra terör ve radikalleşmenin bölgede öne çıkan tehditlerin başında bulunduğunu ifade etti.

Kurz, hiçbir ülkenin radikalleşme, aşırıcılık ve terörizm konularında güvende olmadığına dikkati çekerek “Rusya, Kazakistan, Almanya, Türkiye ve İngiltere’de saldırılar yaşadık. Bu saldırılar toplumlarımızda korkuya neden oldu. Bizler birlik içinde kenetlenerek bu akımlara karşı mücadele vermek durumundayız.” diye konuştu.

Terörün her türlüsüyle mücadele edilmesinin önemine işaret eden Kurz, “Bizler radikal İslamcı organizasyonlara karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Bizler aynı zamanda PKK gibi terör organizasyonlarına ve tabii ki aşırı sağcı oluşumlara karşı da mücadele yürütmek durumundayız.” dedi.

Kurz, AGİT Radikalleşme ile Mücadele Özel Temsilcisi Prof. Peter Neumann’ın aşırıcılık ve radikalleşme üzerine yaptığı çalışmanın ilk kısmının bugün katılımcılarla paylaşacağını belirterek bu tür çalışmaların mevcut sorunların giderilmesine yardımcı olacağını kaydetti.

Terör ve aşırıcılığın yanı sıra AGİT bölgesinde güven krizinin yaşandığına da dikkati çeken Kurz, “Yeterli oranda güvenliğin oluşturulabilmesi yalnız karşılıklı güvenle mümkün olabilir.” ifadesini kullandı.

Kurz, bölgedeki askeri çatışmalara da değinerek özellikle Doğu Ukrayna’daki koşulların siviller açısından çok olumsuz olduğunu belirterek çatışmaların yaşandığı bölgelerde insani yardımların yapılmasının önemine işaret etti.

Ukrayna başta olmak üzere bölgede çıkan diğer çatışmaların hafifletilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğinin altını çizen Kurz, gayriresmi dışişleri bakanları toplantısında söz konusu sorunların ele alınacağını sözlerine ekledi.

AGİT gayriresmi dışişleri bakanları toplantısına 57 ülkeden yaklaşık 30 dışişleri bakanı katılıyor. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ahmet Yıldız temsil ediyor.
Kaynak: AA