AFAD'dan Boğulma Uyarısı

Kırşehir Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Metin Alpaslan, hava sıcaklıklarının artmasıyla sık sık yaşanmaya başlanan boğulma olaylarına karşı uyarılarda bulundu.

Alpaslan, yaptığı yazılı açıklamada, kent genelindeki göl, gölet, nehir, baraj, su birikintileri ve sulak alanlarda kontrolsüz yüzmenin hayati tehlikeler oluşturabileceğini belirtti.

Trafik kazalarından sonra ölüme yol açan en önemli tehditlerden birinin boğulma olduğunu hatırlatan Alpaslan, şunları kaydetti:

'Yüzey akıntısı az gibi gözükse bile akarsulara girmek tehlikelidir. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde, yalnızken deniz ve akarsulara girilmemelidir. Baraj ve göllerin zeminleri genellikle bataklıktır. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girilmemelidir, bataklıklar dibe doğru çekeceği için boğulmaya zemin hazırlar. Yüzerken, küçük çapta da olsa, rahatsızlık hissettiğiniz an sudan çıkılmalı, özellikle yüzme bilmeyenler, derin ve bulanık sulara kesinlikle girmemeli, karnınız tok iken suya girilmemelidir. İster yetişkin isterse çocuk olsun, çok su tutan giysilerle suya girilmemelidir. Boğulmalarda genel ilk yardım işlemleriyle birlikte hemen bilinç kontrolü yapılmalı, temel yaşam desteği sağlanmalı, derhal tıbbi yardım istenmeli ve yaşam bulguları kontrol edilmelidir.'

Kaynak: AA