Yemen'e Yönelik İnsani Yardım Faaliyetleri

Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Yemen'de 'Kararlılık Fırtınası' harekatının başlamasından bu yana insani yardım kuruluşlarına 6 bin 825 defa faaliyet izni verildiğini belirtti.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan Koalisyon Komutanlığı açıklamasında, 'Uluslararası Koalisyon, Yemen'de, 3 bin 214 kez havadan, 2 bin 467 kez denizden ve bin 144 kez de karadan, insani yardım kuruluşlarına faaliyetlerini yapabilmeleri için izin verdi.' denildi.

Koalisyon güçlerinin, uluslararası kanunlar çerçevesinde, uluslararası kuruluşlarca yürütülen insani yardım faaliyetlerine özen gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, 'Koalisyon Komutanlığı, Yemen halkına yönelik yardımların hızlı ve etkili olması için gerekli kolaylıkları sağlamakta ve tüm çalışmaları yapmaktadır.' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı birlikler, Yemen'e gönderilen insani yardımları engellemek, alıkoymak ve yardımların ulaştırıldığı noktaları hedef almakla suçlanırken, uluslararası topluma bu konuda söz konusu kişi ve gruplara baskı uygulaması çağrısı yapıldı.

Yemen'de iki yılı aşkın süredir Husiler ve Salih'e bağlı birlikler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ve hükümet yanlısı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla, 26 Mart 2015'te 'Kararlılık Fırtınası' adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık 'Umuda Dönüş' operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Kaynak: AA