Türkiye Ve Bulgaristan Afete Ortak Müdahale Edecek

Kırklareli Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Bulgaristan'ın Yanbol Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Müdürlüğünce imzalanan 'Doğal ve insan kaynaklı tehlikeler ve afetlere müdahale için akıllı stratejik sınır ötesi geliştirme' projesi kapsamında komşu iki ülke kurumları olası afetlere karşı ortak müdahale edecek.

Kırklareli Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Bulgaristan'ın Yanbol Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Müdürlüğünce imzalanan 'Doğal ve insan kaynaklı tehlikeler ve afetlere müdahale için akıllı stratejik sınır ötesi geliştirme' projesi kapsamında komşu iki ülke kurumları olası afetlere karşı ortak müdahale edecek.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda iki ülke yetkileri bir araya gelerek proje üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

AFAD Müdürü Muhsin Özer, burada yaptığı konuşmada, projenin her iki ülke için de önemli olduğunu söyledi.

Projenin komşu iki ülkeye de faydalı olacağına inandığını belirten Özer, proje ile iki ülkenin dostluklarının artacağına ve olası afet olaylarına kolaylıkla müdahale edebileceğini ifade etti.

AFAD'ın tüm dünyaya evrensel bir kuruluş olduğunu vurgulayan Özer, 'Bulgaristan ile sınır ötesi iş birliği programına dahil olduk. AFAD bildiğiniz gibi sadece sınırımızda değil, sınırımızın dışında da evrensel bir kuruluştur. Yaptığımız proje iki ülke için de hayırlı olsun. Bu proje hem Bulgaristan'a hem de bize faydalı olacaktır. Biz sadece kendi sınırlarımızda değil, diğer sınırımız haricindeki ülkelere de AFAD olarak katkıda bulunuyoruz. Yeter ki afet olmasın gitmeyelim ama olduğu zaman da evrensel bir kuruluş olarak gidiyoruz. Bu projemiz ile bir buçuk yıldır çalışıyoruz.' diye konuştu.

- Kayıp kişiler 'Drone' ile aranacak

Özer, proje kapsamında termal kamera sistemine sahip iki 'drone' ve komuta kontrol minibüsü ile iki UTV (yardımcı arazi aracı) alınacağını bildirdi.

Projenin 587 bin avro bütçe ile yürütüldüğünü anlatan Özer, kayıp kişilerin droneler ile artık daha kolay bulunacağını aktardı.

Drone ile kısa sürede büyük alanların taranarak, kayıp kişilerin bulunabileceğini, UTV'lerin de en etkin şekilde kullanılacağını, projenin bu nedenle önemli olduğunu ifade eden Özer, şöyle devam etti:

'Kayıp olan vatandaşlarımızı en kısa sürede bulmak için drone ile aramalar yapacağız. Drone ile kısa sürede çok alan taranacak. Yürüyerek veya araçla aramanın yanı sıra drone havadan tarama da yapacak. Proje kapsamında malzemelerimizi en kısa sürede teslim almayı hedefliyoruz.'

Kaynak: AA