KKTC'de Şafak Nöbeti

LEFKOŞA – Bu yıl 43’üncüsü kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, adaya barış ve huzuru getiren Barış Harekatı’nın başladığı Girne Yavuz Çıkarma Plajı’nda şafak nöbetiyle başlayacak.

19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece, 20 Temmuz 1974’te Türkiye’nin Uluslar arası anlaşmalardan doğan haklarını kullanarak Kıbrıs Türkleri’nin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan adada bozulan düzene müdahale için çıkarma yaptığı yer olan Alsancak’taki Yavuz Çıkarma Plajı’nda “şafak nöbeti” tutulacak. Komite tarafından yapılan açıklamada, 20 Temmuz Barış Harekatı kutlamalarının en coşkulu, en yüksek katılımlı ve en çok beklenen organizasyonu şafak nöbetinin bu yıl 8 yaşında olduğu belirtilerek, “Her yıl katılımı, coşkusu ve anlamı artarak güçlenen nöbetimiz, bu yıl ayrıca anlamlı. Şafak nöbetçileri her zaman hem 43 yıl önce umutla kuzeye, anavatana bakarak ‘şafağı’ bekleyenlerin anısına hem de ilk kez adım attığı toprakta kanını, canını bırakan Mehmetlerin anısına saygı için toplanır ’o sahilde’. Bu yıl bir de ‘o sahil’ hep bizim kalsın diyoruz. Nöbetimizi 40 yıl da, 50 yıl da, yüz yıl da geçse Türk askerinin umudu ilk yeşerttiği, mücahitle ilk kucaklaştığı, kanını ilk akıttığı sahilde tutalım diyoruz. Yavuz Çıkarma Plajı, Kıbrıs Türk halkının mücadele ve özgürlük tarihinin en önemli mekanıdır, kurtuluş destanının yazılmaya başlandığı kumsaldır. Tek tek her Kıbrıslı Türk’ün özgürlüğün simgesi Yavuz Çıkarma Plajı’nda hakkı vardır, onu korumaya borcu vardır diyoruz” denildi.

Bu sahilin anavatanın Kıbrıs Adası’na açtığı son köprübaşı ve Kıbrıs Türkü’nün atalarının tarih yazdığı yer olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu köprübaşı ve bizlere açtığı ufuklar sonsuza kadar gözetilecektir. Bunun her yönü ile gereklerini yapmak, gerek bireysel, gerekse resmi ve sivil kurumlar olarak hepimizin sorumluluğudur” ifadelerine yer verildi.

Komite, genç-yaşlı, kadın erkek, çocuk-büyük tüm halkı 19 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.30’da Yavuz Çıkarma Plajı’na davet etti. Açıklamada, “Sahilin üst tarafında anayol girişindeki özgürlük etkinliğinde Rafet El Roman şarkılarıyla güzel saatler geçirmek, Mehter Takımı’yla coşmak, gece yarısından sonraysa ay yıldızlı bayraklarımız, ellerimizde meşalelerimiz, kalbimizde şükran ve dualarımızla şehitlerimizi, gazilerimizi anmak için Yavuz Çıkarma Plajı’na yürümek için hepinizi şafak nöbetinde bekliyoruz” denildi.
Kaynak: İHA