Kırgızistan'dan Çek Şirketi İle Enerji İş Birliği

Çek sermaye şirketi, Kırgızistan'da baraj ve hidro elektrik santrallerini inşa edecek.

Kırgızistan hükümeti ile Çek sermayeli Liglass Trading CZ şirketi arasında enerji alanında iş birliği anlaşması imzalandı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Başbakanlık Sanayi, Enerji ve Yeraltı Kaynakları Devlet Komitesi Başkanı Düyşenbek Zilaliyev ile Liglass Trading CZ Genel Müdürü Mihail Smelik arasında, başkent Bişkek’te enerji iş birliği anlaşması imzalandığı belirtildi.

İmza törenine Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in de katıldığı ifade edilen açıklamada, anlaşma gereği Çek sermayeli şirketin Kırgızistan’ın kuzeyindeki Narın nehri üzerinde baraj ve hidroelektrik santrali (HES) ve farklı bölgelerde toplamda 10 küçük hidroelektrik santrali inşa ederek işleteceği aktarıldı.

Anlaşma çerçevesinde, 30 Aralık 2019 tarihine kadar 7 hidroelektrik santrali, 2020 yılının sonuna kadar da 3 küçük hidroelektrik santrali kurulmasının hedeflendiği kaydedildi.

Söz konusu projelerin fizibilite ve yapımının toplam 230 milyon dolara mal olması beklenirken, Çek yatırımcı şirketinin, daha önce baraj ve HES yapımını üstlenen ancak yatırımı tamamlayamayan Rus sermayeli RusGidro şirketine olan 37 milyon dolarlık borcu üstlendiği de belirtildi.

Kırgızistan’ın kuzeyinde 2012’de HES inşaat projesini hayata geçirmeye başlayan RusGidro şirketi, 2015’te kaynak sıkıntısı çektiğini gerekçe göstererek yatırımını durdurmuştu.

Kırgızistan, inşaatını 2016'da bitirmeyi planlanan HES projesinin gecikmesi üzerine, Rusya ile enerji iş birliği anlaşmasını tek taraflı feshetmişti. RusGidro şirketi ise Narın nehri üzerinde baraj ve hidroelektrik santrali inşaatında altyapı çalışmalarına 37 milyon dolar harcadığını açıklayarak bu miktarı istemişti.

Kaynak: AA