İtalya'da Aşırı Sağcı Eski Lider Yolsuzluktan Mahkum Oldu

Kuzey Birliği Partisinin eski lideri Bossi, partinin parasını zimmetine geçirmekten hapis cezası aldı.

İtalya’da aşırı sağcı Kuzey Birliği Partisinin (Lega Nord-LN) kurucu eski lideri Umberto Bossi, yolsuzluktan 2 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.

LN’de 2012'de patlak veren yolsuzluk skandalına ilişkin devam eden yargı süreci bugün sonuçlandı.

Milano’daki mahkemede görülen davada, LN eski lideri Umbero Bossi ve oğlu Renzo Bossi ile partinin o dönemki mali işler sorumlusu Francesco Belsito, parti kaynaklarını zimmetlerine geçirerek, villa restorasyonu, araba alımı gibi kişisel harcamalar yaptıkları suçlamasıyla farklı sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.

Umberto Bossi 2 yıl 3 ay, adı skandala karışan oğlu Renzo Bossi 1,5 yıl ve Belsito da 2,5 yıl hapise mahkum edildi.

Kararın temyize götürülmesi için gerekçeli kararın bekleneceği kaydedildi.

Kararın ardından bir açıklama yapan oğul Bossi, bu kararı beklediğini ancak hoş görülecek bir yanı olmadığını ifade ederken, temyize gidecekleri sinyalini verdi. Belsito da kararın adil olmadığını savundu.

Umberto Bossi, hakkındaki soruşturma sürdüğü sırada ailesinin ve partinin imajını koruma gerekçesiyle istifa etmişti.

LN’nin mevcut lideri Matteo Salvini, selefinin aldığı cezaya ilişkin yaptığı açıklamada, Bossi için üzüldüğü ancak partinin yenilendiğini ve yeni projelerle ileriye gittiğini söyledi.

Silvio Berlusconi hükümetlerinde bakanlık da yapan Umberto Bossi, 1990’lı yılların başında, İtalya’nın mali ve ekonomik açıdan son derece iyi durumdaki kuzey bölgelerinin, nispeten daha yoksul konumdaki güney bölgelerinden ayrılması teziyle Kuzey Birliğini kurmuştu. Söz konusu parti, göçmen ve İslam karşıtı tezleriyle de biliniyor.
Kaynak: AA