Hükümlü Ve Tutuklulardan El Sanatları Fuarı

Cezaevlerindeki iş yurtlarında üretilenler Yozgat'ta açılan fuarda sergileniyor.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumunca Yozgat Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Ürün ve El Sanatları Fuarı yoğun ilgi görüyor.

Ceza ve İnfaz Kurumları Genel Müdürlüğünce, tutuklu ve hükümlülerin kurumlarda bulundukları süre içerisinde mesleki yönden eğitilmeleri, meslek kazandırılması, tahliye sürecinden sonra toplumsal hayata entegre olmaları, iş hayatında kendilerine yer bulmaları amacıyla kurulan işyurtlarında üretilenler fuarda sergileniyor.

Toplumda unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin de yaygınlaştırılmasının hedeflendiği uygulama kapsamında, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 39 ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen ahşap oymadan bakıra, tekstilden ayakkabıya, çiniden takıya kadar yüzlerce çeşit ürünün sergilenip satışa sunulduğu fuar, yoğun ilgi görüyor.

Fuarda, Zonguldak Devrek Açık Ceza İnfaz Kurumu baston atölyesinde hükümlü ve tutuklularca el işçiliği ile üretilen üzerinde yılan figürlü baston 200, Kastamonu'da üretilen oyma büyük çeyiz sandığı bin, Kahramanmaraş’ta üretilen bakır Osmanlı saray mangalı ise bin 500 liradan satılıyor.

Yozgat Kapalı ve Açık Cezaevinde imal edilen nevresim takımları ve ile İstanbul Kartal Cezaevinde üretilen deri kemer ve cüzdanlar yoğun ilgi gören ürünler arasında yer alıyor.

Fuardan, yılan figürlü 3 baston satın alan Erol Özdemir, bastonları Amerika’da yaşayan arkadaşına göndereceğini söyledi.

Özdemir, bastonlarda çok güzel el işçiliğinin bulunduğunu ifade ederek 'Fiyat olarak da iyi, dışarıda fiyatlar daha yüksek, buradan aldım ve Amerika’daki arkadaşıma göndereceğim.' dedi.

Ali Altın da fuarda cezaevlerinin adeta bir fabrika gibi çalıştığını gördüklerini ifade ederek 'Burada her çeşit ürün var gömlek, ayakkabı, havlu, nevresim, zeytin, çeşitli giysiler. Çok sayıda ürün var. Bizde fuarı gezip ihtiyacımız olan ürünleri aldık.' diye konuştu.
Kaynak: AA