Filistinli Eski Tutuklulardan Mısır Ve Güney Afrika'ya Çağrı

Esir takasıyla serbest bırakılan Filistinli eski tutuklular, hükümet tarafından kesilen maaşlarının geri ödenmesi için Mısır ve Güney Afrika'dan yardım istedi.

Hamas ile İsrail arasında daha önce varılan esir takasıyla serbest bırakılan Filistinli eski tutuklular, hükümet tarafından kesilen maaşlarının geri ödenmesi için Mısır ve Güney Afrika'dan yardım istedi.

Eski tutuklulardan Mansur el-Şemasine, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bir grup Filistinli eski tutuklu, Ramallah'taki Mısır ve Güney Afrika büyükelçiliklerine, kesilen maaşlarının iadesi konusunda Filistinli makamlarla iletişime geçmeleri talebini dile getirdikleri bir mektup iletti.' dedi.

Ramallah'taki Mısır ve Güney Afrika büyükelçiliklerini seçmelerinin nedenine ilişkin Şemasine, 'Mısır merkezi bir Arap devleti, Güney Afrika ise uzun yıllar ırkçılıktan sıkıntı çekmiş bir ülke, dolayısıyla bu iki ülkeden ve özgür dünyadan sıkıntılarımızın sona ermesi için harekete geçmelerini istiyoruz.' diye konuştu.

Kanunen hakları olan maaşlarda kesintiye gitmesi konusunda Filistin yönetimini uluslararası baskıya boyun eğmekle suçlayan Şemasine, 'Eski tutukluların maddi geliri kalmadı ve ailelerimizin sıkıntıları artmaya başladı.' ifadesini kullandı.

Filistinli eski tutuklular, hükümetin maaşlarını kesmesi üzerine 23 gündür Ramallah'ta eylem yapıyor.

İsrail hapishanelerinde 5 yıl yattıktan sonra serbest bırakılan yüzlerce eski Filistinli tutuklu, Batı Şeria'daki Filistin yönetiminden her ay düzenli maaş alıyor.

Hamas ile İsrail arasında daha önce varılan esir takasıyla serbest bırakılan Filistinliler, 6 Haziran'da yaptıkları açıklamada, mayıs ayı maaşlarının Filistin hükümeti tarafından kesildiğini duyurmuştu. Filistin yönetimi, 55'i yeniden tutuklanan, esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılan 277 eski tutuklunun maaşlarının ödenmesini durdurmuştu.

Hamas ile İsrail arasında 2011'de varılan esir takası anlaşmasıyla İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA