BM Raportörü Lee Myanmar'da

Lee, Arakanlı Müslümanların yaşadığı insan hakları ihlallerine yönelik incelemelerde bulunacak.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) karşı karşıya kaldığı insan hakları ihlallerine yönelik incelemelerde bulunmak üzere Myanmar'ı ziyaret ediyor.

Kyodo'da yer alan habere göre, Lee'nin, dün başlayan Myanmar ziyareti kapsamında Arakanlı Müslümanlara yönelik ihlallerle ilgili hükümet yetkilileriyle görüşmesi ve Arakan eyaletini ziyaret etmesi bekleniyor.

Lee, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Myanmar'ın birçok bölgesinde yaşanan güvenlik sorunlarına ilişkin endişesini dile getirerek, bu konularda hükümet yetkilileriyle yapacağı görüşmelerin iyi bir iş birliği içerisinde geçmesini ümit ettiğini söyledi.

Özel Raportör Lee'nin, Myanmar ziyaretiyle ilgili ekimde BM Genel Kurulu'na bir rapor sunması öngörülüyor.

Lee, İsviçre'de düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi'nin 35. oturumunda yaptığı konuşmada, Myanmar'da Arakanlı Müslümanların tecavüz, işkence ve çocuk kaçırma gibi ihlallerle karşılaşmaya devam ettiğini belirtmişti.

- Arakanlı Müslümanların durumu

Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar 'devletsiz' sayılıyor. BM tarafından 'eziyet gören dini azınlık' olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Kaynak: AA