Bezmialem Vakıf Üniversitesi Akademik Yılı Mezuniyet Töreni

Başbakan Yardımcısı Kaynak: 'O yürüyüşe eşlik eden kızlarımıza, gençlerimize o zulümleri reva gören rektör ve avaneleri gözümün önüne geldi. Demokrasi yürüyüşü milletin haklarını korumak için yapılır. Milletin eğitim hakkını elinden almak için bütün hayatını ortaya koymuş, bir rektörün demokrasi yürüyüşünün en başında yer alması gerçekten manidardır' 'ABD’nin insani yardımlarının miktarı 6 milyar 300 milyon dolar, Türkiye’nin de 6 milyar 200 milyon dolar, üzerinde güneş batmayan imparatorluk İngiltere’nin ise 2 milyar 700 milyon dolar. Milli gelirimize göre kıyasladığınızda açık ara Türkiye, dünyanın en cömert ülkesidir'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, CHP'nin 'adalet yürüyüşü'ne değinerek, 'O yürüyüşe eşlik eden kızlarımıza, gençlerimize o zulümleri reva gören rektör ve avaneleri gözümün önüne geldi. Demokrasi yürüyüşü milletin haklarını korumak için yapılır. Milletin eğitim hakkını elinden almak için bütün hayatını ortaya koymuş, bir rektörün demokrasi yürüyüşünün en başında yer alması gerçekten manidardır.' dedi.

Kaynak, Haliç Kongre Merkezi'nde Bezmialem Vakıf Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Mezuniyet Töreninde yaptığı konuşmada, bu haftanın geçen yıl yaşanılan 15 Temmuz darbe girişiminin haftası olduğuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yarından itibaren 15 Temmuz Anma Etkinlikleri düzenleneceğini söyledi.

Darbe girişiminde 250 şehit, 2193 gazi olduğunu ifade eden Kaynak, şunları aktardı:

'250 şehidimiz, 2193 gazimiz var. Bunlar hain darbe girişiminde fiilen yaralanan gazilerimiz. Ama gaziliği geniş manada düşünürsek; vatanını, inancını, bayrağını, devletini, milletin bekasını tehlikelerden korumak için kendi canını ortaya atan, kendi gövdesini ortaya atan kişidir, o yüzden bugün burada yanlış anlaşılmayacağına güvenerek söylüyorum ki aramızda gazi Cumhurbaşkanımızın, gazi eşlerinin bulunması bizim için büyük bir şereftir. En ağır silahlarla, milletimizin düşmana karşı kullanılmak üzere hazır ettiği ve emanet ettiği ağır silahlarla, milletimizin düşmana karşı özel olarak yetiştirdiği özel olarak yetiştirilmiş silahlı güçlerce basılan ve orada iki koruması şehit olan Cumhurbaşkanımız ve ailesi, bindikleri uçakla Yunan adalarına gitmek yerine, aynen ecdadı Fatih’in atını İstanbul Boğazı’na sürdüğü gibi, ‘Bu uçak İstanbul’a gidecek ve ben milletimle beraber bu darbeyi önleyeceğim’ diye İstanbul talimatını veren Cumhurbaşkanımız gazi değil de nedir?'

Şehitlere rahmet dilediğini kaydeden Kaynak, 'Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi ‘Şehitler tepesi asla boş kalmayacak.’ Terörle mücadelede şehit verdiklerimiz var, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda birçok şehidimiz var. Bu üniversitemiz 2010 yılında üç vakfın bir araya getirilmesiyle kuruldu, Sultan Abdülhamid Han Vakfı, Silahtar Abdullah Ağa Vakfı, Bezmialem Vakfı’nın varlığıyla birleştirilerek bu üniversite ortaya çıkartıldı. Bezmialem Valide Sultan’a, cennet mekan 2. Abdülhamid Han’a, Silahtar Abdullah Ağa’ya da buradan rahmet diliyorum.' diye konuştu.

- 'Yardım konusunda ilk akla gelen, ilk müracaat merci Türkiye’dir'

Mezun olacakların tabip ötesinde hekim olacağını, hikmet sahibi olmaları gerektiğini belirten Kaynak, sınır tanımadan ve ayrım gözetmeden dünyanın neresinde bir mazlum varsa, bir ihtiyaç sahibi varsa orada olan bir Cumhurbaşkanına sahip olduklarını dile getirdi.

Bezmialem Vakıf Hastanesi gibi şimdi Mogadişu’da Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nin Afrika’dakilere hizmet verdiğini aktaran Kaynak, 'Kardeşlerimize, kuraklıktan, açlıktan can verme riskiyle karşı karşıya olan kardeşlerimize hizmet veriyor. Dünyanın neresinde olursa olsun oradaki muhtaca yardım etmek üzere talimatlandırdı bizi Cumhurbaşkanımız. İç savaştan dolayı şu anda 1500'den fazlası kolera hastalığından vefat etmiş, 85 bini akut dönemde olan ve üç yüz bin çocuğa hemen sirayet edebilecek olan kolera hastalığı var. Dün İskenderun Limanı’ndan Yemen’e bir gemi gönderdik. Yemen’e giden gemide 10 bin tondan fazla gıda malzemesi, hastalıkla boğuşanlar için Sağlık Bakanlığı’nın temin ettiği ilaçlar, aşılar ve iki tane sahra hastanesi bulunuyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Somali’ye ve bayram haftası da Gazze’ye yardım gemileri gönderildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Kaynak, Güney Sudan’a ve Etiyopya’ya da aynı durumun söz konusu olduğunu söyledi.

Yardım konusunda Türkiye'nin öncü olduğuna vurgu yapan Kaynak, şöyle devam etti:

'İlk akla gelen, ilk müracaat merci Türkiye’dir, Türkiye’nin Cumhurbaşkanıdır çünkü o yola çıkarken sessiz yığınların sesi, kimsesizlerin kimsesi olarak yola çıktı. O bu hedefi koyduğu için Rabbim de ona bu hizmeti lütfetti, bu hizmeti nasip ediyor. Vakıf üniversitemizde dönem birincilerinin tamamı kız çocuklarıdır. Kız çocukları bundan 20 yıl önce ikna odalarında ya da üniversitenin kapılarında joplananlardı. Bu kız çocukları bundan 20 yıl önce tercih ettikleri inançlarından dolayı, tercih ettikleri kılık kıyafetten dolayı üniversite kapılarından kovulanlar ve haklarında milli güvenliğe tehlike teşkil ediyor diye haklarında inanılmaz uygulamalar yapılanlardı. İşte görüyoruz bu salonda binlerce kardeşimiz, başı kapalı, başı açık.'

- 'Türkiye, dünyanın en cömert ülkesidir'

CHP'nin 'adalet yürüyüşü'ne de değinen Kaynak, 'O yürüyüşe eşlik eden kızlarımıza, gençlerimize o zulümleri reva gören rektör ve avaneleri gözümün önüne geldi. Demokrasi yürüyüşü milletin haklarını korumak için yapılır. Milletin eğitim hakkını elinden almak için bütün hayatını ortaya koymuş, bir rektörün demokrasi yürüyüşünün en başında yer alması gerçekten manidardır.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu bir şiir sebebiyle siyasi yasaklı olduğunu, çocuklarının kıyafetleri sebebiyle yurt içinde okuma imkanı bulamadığını ifade eden Kaynak, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bu alanda çok büyük mücadele verildiğini bilmelisiniz. Okumuş olduğu bir şiir yüzünden siyasi hayatı sonlandırılan ve çocukları kılık kıyafet tercihi dolayısıyla yurt içinde okuma imkanı bulamayan insan, bugün hem Türkiye’de herkesin dilediği kıyafetle okuma imkanı kazanmasını sağladı ve hem de dünyada bütün insani yardımlarda en cömert ülke olma unvanını elde etti. ABD’nin insani yardımlarının miktarı 6 milyar 300 milyon dolar, Türkiye’nin de 6 milyar 200 milyon dolar, üzerinde güneş batmayan imparatorluk İngiltere’nin ise 2 milyar 700 milyon dolar. Milli gelirimize göre kıyasladığınızda açık ara Türkiye, dünyanın en cömert ülkesidir. Eğer her ülke milli gelirinden bizim kadar pay ayırabilseydi, bugün dünyanın hiçbir yerinde açlıktan ölen, ilaçsızlıktan ölen, susuzluktan ölen bir tek insan bile kalmayacaktı.'

Veysi Kaynak'a konuşmasının ardından üniversite yöneticileri tarafından hediye takdim edildi.
Kaynak: AA