Atina Büyükelçisi Çevik Batı Trakya'da

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çevik: 'Yunanistan’da mutlu Yunan vatandaşları olarak ama Türk kültürüne, Türk toplumunun değerlerine bağlı insanlar olarak yaşamanız en büyük dileğimiz, arzumuzdur' 'Yunanistan ve Batı Trakyalı soydaşlarım, benim uzun meslek hayatımda her zaman gönlümün bir köşesinde yer almış iki önemli konu' 'Türk azınlığın çözülmesi gereken sorunları var ve bunların çözüm yolları belli' 'Batı Trakya’nın, Edirne bölgesiyle birlikte kalkınması iki ülke ilişkilerinin daha zenginleşmesine ve derinleşmesine katkı sağlayacak'.

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, Batı Trakya’daki Türk azınlığın, hem Türk hem de Yunan toplumundan kopmaması gerektiğine işaret ederek 'Yunanistan’da mutlu Yunan vatandaşları olarak ama Türk kültürüne, Türk toplumunun değerlerine bağlı insanlar olarak yaşamanız en büyük dileğimiz, arzumuzdur.' dedi.

Batı Trakya’yı ziyaret eden Çevik, bölgedeki temaslarına Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios’u ziyaret ederek başladı.

Çevik, Metios ile görüşmesi sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Eyalet Başkanı ile Batı Trakya bölgesi ve Edirne arasındaki iş birliği beklentilerini konuştuğunu belirterek komşu bölgeler arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin Türk-Yunan ilişkilerine de önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Türkiye’nin yeni büyükelçisi olarak bölgenin en büyük mülki amirini ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Çevik, “Bölgenin, komşusu güzel Türk bölgesi ile yani Batı Trakya’nın Edirne bölgesiyle birlikte kalkınması iki ülke ilişkilerinin daha zenginleşmesine ve derinleşmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

Metios da Doğu Makedonya-Trakya bölgesi ile Edirne bölgesi arasında turizm ve girişimciliğin geliştirilmesi ve vatandaşların gelirinin artırılmasını ortak hedef olarak gördüğünü belirterek yeni büyükelçi ile düzenli olarak irtibat halinde olma ve ortak sorunlara karşı iş birliği yapma konusunda görüş birliğine vardığını söyledi.

Büyükelçi Çevik, Metios ile görüşmesinin ardından Gümülcine’deki Celal Bayar Azınlık Lisesini ve kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliğini (GTGB) ziyaret etti.

Bölgedeki tek azınlık lisesi olan Celal Bayar’a gelişinde Türk öğrenci ve öğretmenler tarafından karşılanan Çevik, okulda incelemelerde bulundu ve öğretmelerden çalışmaları ve sorunları hakkında bilgi aldı.

Daha sonra GTGB’ye giden Çevik, derneğin bahçesinde soydaşlarla bir araya geldi.

Çevik, burada kendisini sevgi gösterileriyle karşılayan kalabalık gruba hitaben yaptığı konuşmada, Yunanistan’da daha önce de görev yaptığını ve bölgeye geldiğini ancak büyükelçi sıfatıyla ilk kez Batı Trakya’yı ziyaret ettiğini belirterek “Yunanistan ve Batı Trakyalı soydaşlarım benim uzun meslek hayatımda her zaman gönlümün bir köşesinde yer almış iki önemli konudur” dedi.

Çevik şöyle devam etti:

Yunanistan komşumuzdur, soydaşlarımız ise iki ülke arasındaki temel bağlardan biridir. İlişkiler huzurlu olduğu sürece kıymetli bir bağ oluşturuyor. Buradaki azınlığın İstanbul’da bir karşılığı var. Onlar nasıl Türkiye’nin asli vatandaşlarıysa, sizler de Yunanistan’ın asli vatandaşlarısınız. Kültürleriniz ülkelerin kültürleriyle kuvvetli bir şekilde bağlılar. Bunların karşılıklı güçlenmesi aslında ikili ilişkilere katkıda bulunacaktır. Onun için biz sizleri hep gözlüyoruz, arkanızda olmaya, dertlerinizse çare olmaya çalışıyoruz. Tabii bunu ev sahibi ülkeyle, vatandaşı olduğunuz Yunanistan ile birlikte yapabiliriz.”

Büyükelçi Çevik, meslek hayatında uzun yıllar Türkiye ve Yunanistan arasındaki meseleler ve azınlık konusuyla ilgilendiğini ifade ederek Türk-Yunan ilişkilerinin sağlamlığına inanan bir Türk hariciye mensubu olduğunu söyledi.

Atina’daki görevine bu inançla devam ettiğini ve Yunan dostlarıyla da aynı anlayışla çalışma azminde olduğunu belirten Çevik, Türk azınlığın çözülmesi gereken sorunları bulunduğuna işaret ederek 'Bunların çözüm yolları belli.' dedi.

Çevik, Türk azınlığın, iki ülke arasındaki anlaşmalarla tescil edilmiş haklarının yanı sıra Avrupa ailesinin bir parçası olmaktan kaynaklanan hakları da bulunduğunu vurgulayarak “Bunların elde edilmesi ve burada, Yunanistan’da mutlu Yunan vatandaşları olarak ama Türk kültürüne, Türk toplumunun değerlerine bağlı insanlar olarak yaşamanız en büyük dileğimiz, arzumuzdur. Bunun için elimizden geleni tabii ki yapmaya çalışacağız.” diye konuştu.

Gümülcine temasları çerçevesinde, Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’i de makamında ziyaret ederek bir süre görüşen Çevik, akşam saatlerinde Gümülcine’deki Türk Başkonsolosluğunda onuruna düzenlenen resepsiyona katıldı.

Çevik, iki gün sürecek Batı Trakya gezisi sırasında, yarın İskeçe bölgesindeki Türk azınlık kurum ve kuruluşlarını ziyaret edecek

Kaynak: AA