AB-Ürdün Ortaklık Konseyi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: 'AB, Ürdün'e 280 milyon avro uygun koşullu kredi verecek' Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi: 'Suriye'nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruyacak siyasi çözüm gerekiyor'.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 'AB, Ürdün'e 280 milyon avro uygun koşullu kredi verecek.' dedi.

Mogherini ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eyman es-Safadi, 12. AB-Ürdün Ortaklık Konseyi için bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

AB ile Ürdün'ün bölgede ortak çıkarları olduğunu belirten Mogherini, ikili ilişkilerin sağlam bir zeminde 'mükemmel' şekilde sürdüğünü vurguladı.

Mogherini, AB'nin Ürdün'e bölgede krizin etkilerini bertaraf etmek için 280 milyon avro uygun koşullu kredi vereceğini açıkladı.

Suriye'nin güneybatısında ABD, Rusya ve Ürdün'ün girişimiyle sağlanan ateşkesi de ele aldıklarını bildiren Mogherini, AB'nin bu konuda ne yapabileceğini ve Cenevre görüşmelerinin önemini konuştuklarını aktardı.

Mogherini, Ortadoğu Barış Süreci'nin tekrar başlatılması gerektiği konusunda Ürdün ile mutabık olduklarının altını çizerek 'AB ve Ürdün, İsrail-Filistin sorununun iki devletli çözümünü destekliyor.' diye konuştu.

Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi, AB'nin sağlayacağı kredinin bölgesel krizlerin Ürdün bütçesi üzerindeki olumsuz etkisini bertaraf etme konusunda yardımcı olacağını söyledi. Ürdün nüfusunun yüzde 20'sinin Suriyeli sığınmacılardan oluştuğunu anımsatan Safadi, AB yardımının Suriyeli sığınmacılara da katkı sağlayacağını ifade etti.

Safadi, Suriye'deki savaşın askeri yollarla çözülemeyeceğine işaret ederek 'Suriye'nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruyacak siyasi çözüm gerekiyor.' diye konuştu.

AB ile Ürdün'ün bölgede barış ve istikrarın sağlanması için benzer bakış açılarına sahip olduğuna dikkati çeken Safadi, 'Daha fazla iş birliği için köprüler inşa etmek gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Safadi, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin Kuveyt'in arabuluculuğunda ve Körfez İşbirliği Konseyi bağlamında çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA