1 Türk'ün Öldüğü Cinayet Davasında 2 Suriyeli Tahliye Oldu

Kayseri’de yan bakma meselesi yüzünden çıkan tartışmada 1 Türk’ün öldüğü cinayetin davasında, 3’ü tutuklu 4 Suriyeli sanık ilk kez hakim karşısına çıktı, 2 tutuklu sanık ilk duruşmada tahliye oldu.

13 Şubat 2017’de Melikgazi ilçesi Çorakçılar Mahallesi’nde bulunan bir parkta meydana gelen olayda iddiaya göre yan bakma meselesi yüzünden çıkan tartışmada Suriyeliler Mehmet A. ve arkadaşı Ş.Y.’ye saldırdı. Mehmet A. ve olayı ayırmak isteyen bakkal sahibi Y.Y. bıçaklanırken, Ş.Y. ise sopa ile yaralandı. Mehmet A. hayatını kaybederken, olayla ilgili gözaltına alınan 3 Suriyeli tutuklandı.

Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Suriyeli tutuklu sanıklar S.O. (18), İ.E.H.(22) ve Suriyeli tutuksuz sanık U.E.H.(16) duruşma salonunda, Ankara Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Suriyeli sanık M.M.(17) ise Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmada hazır edildi. Ayrıca mağdurlar Y.Y.(38), Ş.Y.(20) ve ölen Mehmet A.’nın şikayetçi annesi K.A. (46), babası M.A.(52) ve ablası Ş.A.(22) da duruşmada hazır bulundu. Tutuksuz sanık H.O. ise duruşmaya katılmadı.

Suriyeli sanıklar tercüman eşliğinde savunma yaptılar. Suriyeli tutuklu sanık S.O., "Kardeşim olan H.O. olay günü ağlayarak yanıma geldi. H.O. ile Mehmet A. arasında tartışma çıkmış. Olay yerine gittim. Ölen kişiye bıçakla ben vurmadım, kim vurdu bilmiyorum. Y.Y.’ye bıçakla ben vurdum. Parkta oturan bir Türk ailenin masasından bıçağı aldım. Beni bakkal sahibi başımdan tutmuştu. Ben de ondan kurtulup, bıçağı salladım, Y.Y.’ye değdi" diye konuştu.

Suriyeli tutuklu sanık İ.E.H. ise "Ben yemek almak için aşağı indim. Sadece olayı gördüm, oraya gittiğimde Ş.Y. benim kafama iki yumruk attı, ben de sopa ile ayağına vurdum" dedi.

SEGBİS ile savunma yapan sanık M.M. de olay yerinde çok sayıda Suriyeli olduğunu, kimin bıçakla vurduğunu görmediğini söyledi.



Kavgayı ayırmak isterken bıçakla yaralanan mağdur Y.Y., mahkemede ifadesinde "Ben bakkalım. Olay günü abdest aldıktan sonra dışarı çıktım. Ş.Y. ile S.O. kavga ediyordu, ben bunları ayırdım. Tekrar birbirlerine girdiler, bu sırada Suriyeli genç, yumruğunu Ş.Y.’ye salladığını gördüm, elinde bıçak varmış, benim göğsüme geldi. Bir ay hastanede yattım, ameliyat oldum. Ölen Mehmet A.’nin nasıl öldürüldüğünü görmedim, benim bakkalın önündeki kavgadan önce öldürülmüş, daha sonra benim bulunduğum yere doğru kavga büyümüş. Şikayetçiyim" ifadelerini kullandı.

Kavgada yaralanan mağdur Ş.Y. de "Mehmet A. benim arkadaşım olur. Olay günü Beşyol denilen mevkiiye doğru gidiyorduk. Olay yerindeki parkta 4-5 Suriyeli Mehmet’e ters ters baktı. Biz yolumuza devam ettik. Parkın sonuna doğru geldiğimizde arkamızda kalabalık Suriyeli bir grup vardı. Ellerinde muşta, döner bıçağı, sopalar vardı. S.O. benim kafama muşta ile vurdu. Biz kaçarken, kalabalık grup üzerimize çullandı. İ.E.H. elindeki ile belime ve bacağıma vurdu. M.M.’nin de elinde sopa vardı, o da belime vurdu. Sanıklardan şikayetçiyim" dedi.

Ölen Mehmet A.’nın şikayetçi ailesi de sanıklardan şikayetçi oldu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen tutuksuz Suriyeli sanık H.O.’nun yakalanmasının beklenilmesine ve suç vasfının değişme ihtimali gerekçesiyle Suriyeli sanıklar M.M. ve İ.E.H.’nin tahliyesine karar verdi.
Kaynak: İHA