Ulusal Kanser Kongresi'ndeki Önemli Gelişmeler Türk Onkologlara Anlatıldı

Amerika’da düzenlenen Ulusal Kanser Kongresi’ndeki önemli gelişmeler Türk Tıbbı Onkoloji Derneği tarafından düzenlenen ‘Best Of ASCO’ isimli toplantıda onkoloji uzmanlarına anlatıldı.

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği tarafından (American Society of Clinical Oncology-ASCO ) 2-6 Haziran tarihlerinde bu yıl 53’üncüsü düzenlenen Ulusal Kanser Kongresinde önemli gelişmeler konuşuldu. Dünyanın her yerinden 38 binin üzerinde onkoloji uzmanını buluşturan toplantıda tedavi ve hasta bakımı ile ilgili son gelişmeler anlatıldı. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da ASCO’da öne çıkan başlıkları, özel bir otelde Best Of ASCO isimli bir toplantı düzenleyerek onkoloji uzmanlarıyla paylaştı. ASCO’da alınan kararlar, öne çıkan yeni yöntemler ve geliştirilen sistemler hakkında yapılan bilgilendirmeler, ASCO’ya katılamayan Türk onkologlara anlatıldı.

“Amerika’daki onkoloji kongresindeki önemli konuları onkologlarımızla paylaşıyoruz”

Best Of ASCO toplantısında açıklamalarda bulunan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, “Her yıl Haziran ayının başında Amerika’da Dünya Onkoloji kongresi yapılıyor. Yıllık olarak onkolojideki bütün gelişmeler bu toplantı da tartışılıyor. Türkiye’den onkolog arkadaşlarımızla bu toplantılara katılıyoruz. Ama bütün arkadaşların katılması maalesef mümkün değil. Bizde Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak bu toplantıdaki önemli gelişmeleri onkologlarımızla ülkemizde paylaşıyoruz. Özellikle bu paylaşımlar sonrasında hastalarımıza vereceğimiz sağlık hizmeti ve onların son gelişmelerden yararlanması konusunda ciddi bir eksikliği gidermiş oluyoruz. Bu toplantımıza bugün yaklaşık 150 onkolog katıldı ve bu konuları tartışıyoruz” dedi.



“Kandan yapılan tedavilere uygun testlerle kanda tümör maddelerini saptıyoruz”

Best Of ASCO toplantısında artık kandan tümör tespiti yapıldığını açıklayan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurul Üyesi Prof. Dr. Özlem Er, “Dünyada olan gelişmeleri hem internetin gelişmesi, hem toplantılara katılımları yakinen takip edebiliyoruz. Gelişmelere baktığımız zaman yaşam süresini çok önemli derece uzatan tedaviler var. Bunların başında hedefe yönelik tedaviler ve bağışıklığı güçlendirici tedaviler geliyor. Bu tedavi yöntemi, akciğer kanserinde çok güzel sonuçlar verdi. Şimdilerde ise baş, boyun kanserleri, jinekolojik kanserler olmak üzere hemen hemen bütün kanserlerde kullanıyoruz ve yaşam süresini uzatıyor. Tümörün özelliklerini saptıyoruz ve ona göre tedavi biçimlendiriyoruz. Çok önemli bir gelişme olarak kandan yapılan tedavilere uygun testler yapıyoruz. Kanda bulunan tümörün maddelerini saptayıp ona uygun tedavi yapabiliyoruz. Bu uygulamada çok yakın zamanda standartlar arasına girdi. Bu gelişme ile birlikte vücutta ki tümörün gidişatını takip edebilmek mümkün hale geldi” şeklinde konuştu.



“Akciğer kanseri tedavi edilebilir hastalık grubu gibi olmaya başladı”

Best Of Asco’ya katılarak Akciğer kanseriyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof Dr. Erdem Göker, “Özellikle akciğer kanserinde bir sene önce ortaya çıkan ilaçların bu yıl başarılarının pekiştiği bir yıl olarak karşımıza geliyor. Bu çalışmalarda pek çok önemli başarılar elde edildi. Özellikle akciğer kanserinin küçük hücreli olmayan dediğimiz tipte, kendi bağışıklık sistemimizi artıran ilaçlar vardı. Bu ilaçlarla ilgili sonuçlar daha da olgunlaştı. Bu sonuçlarla hastaların büyük bir kısmı bu hastalıktan kurtulabilir hale gelecek. Özellikle genetik testler yapılıyor. Bu testlere göre hangi hastanın bunda daha fazla yarar göreceğini görebiliyoruz. Bizim toplumuzda sigaradan dolayı maalesef akciğer kanseri çok var. Akciğer kanseri tedavi edilebilir hastalık grubu gibi olmaya başladı” diye konuştu.

Kaynak: İHA